26. Marta 2021.

“NATO ima nedovršena posla sa Srbijom”. Ko je to u Bondstilu? Hitno pozvani ministri

Big Portal

Predsednik Odbora Skupštine SRbije za KiM Milovan Drecun to ocenjuje rečima da je to dokaz da Alijansa ima nedovršena posla ne samo na teritoriji naše zemlje već i prema Rusiji, ali i da agresija započeta 1999. i dalje traje.

Vojne vežbe “Branilac Evrope 21“, u kojima učestvuju i zemlje susedi Srbije, ali i Kosovske bezbednosne snage, NATO i SAD su počeli sredinom marta i trajaće do druge polovine juna, a deo vežbi odvijaće se i u bazi Bondstil.

Drecun kaže da je poslao dopise ministrima odbrane i spoljnih poslova Srbije s pozivom da dođu na sednicu Odbora i razjasne detalje ovih vojnih vežbi, kako precizira, sa dva aspekta.

“Evidentno je da se krši Rezolucija 1244 jer se teritorija KiM koristi za izvođenje NATO vežbe. Drugo, neprihvatljivo je učeššće bilo kakvih pripadnika nekih albanskih paravojnih formacija tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga jer po rezoluciji 1244 one ne smeju da postoje. Takođe, Kfor je na Kosmetu u neutralnom okviru na osnovu rezolucije SB UN. Tražio sam od ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića da nam objasni kakve poteze će povući naša strana jer mislim da mi ne smemo da ćutimo o tome”, navodi Drecun za Sputnjik.

On upozorava i da učešće 217 pripadnika tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga ugrožava bezbednost i destabilizuje situaciju u južnoj srpskoj pokrajini jer će oni steći određeno iskustvo, a uz opremu koju već poseduju i vatrenu moć postavlja se pitanje protiv koga to može biti upotrebljeno.

Drecun takođe ističe da ako se aktuelne vežbe povežu sa strateškim ciljevima NATO agresije 1999, a to je prebaziranje snaga na Balkan i otvaranje puteva ka istoku, onda se nameće zaključak da je reč o “agresiji koja traje”.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare