8. Jula 2022.

NATO delegacija: BiH je posvećena veća pažnja

Big Portal

Program Partnerstvo za mir osmišljen je da pomogne u očuvanju sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta za građane svih savezničkih i partnerskih zemalja kroz pojačani dijalog i saradnju.

U okviru PfP programa zemlje, poput Bosne i Hercegovine, identifikuju svoje prioritete, ciljeve i područja u kojima im je pomoć Saveza potrebna.

Rezultat je prilagođeni paket podrške sačinjen po mjeri, koji BiH pomaže da oobezbijedi civilnu demokratsku kontrolu i nadzor nad Oružanim snagama, efikasno upravlja budžetom, razvija sposobnosti koje donose korist građanima, upravlja civilnim vanrednim situacijama, krizama i katastrofama, uključujući i spašavanje na vodi, kao i zračnim putem, razvija protivpožarne kapacitete, kao i Oružane snage koje rade zajedno i po najvišim međunarodnim standardima.

Ova posjeta uslijedila je tek nekoliko dana nakon što su NATO saveznici na madridskom samitu dogovorili značajno proširenje podrške BiH.

Komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela McGaha osvrnula se na ovu veću ponuđenu podršku i pohvalila Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH na dosadašnjim postignućima.

(N1 Foto: Pamela McGaha)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare