NATO: Cyber napad na jednu članicu je napad na sve nas - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

NATO: Cyber napad na jednu članicu je napad na sve nas

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da bi svih 29 zemalja članica reagovalo ukoliko bi se dogodio ozbiljan cyber napad na jednu od njih.

„Potreban je samo jedan klik kako bi se cyber virus poslao širom sveta, a za njegovo zaustavljanje potreban je globalni napor – u čemu NATO odrađuje svoj deo posla“, kaže Stoltenberg.

Pišući kolumnu u britanskom Prospect Magazine, rekao je da će takav incident pokrenuti „kolektivnu obavezu odbrane“, poznatu kao Član 5 Vašingtonskog ugovora koji govori o tome da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve njih. Isto tako ovaj član povlači i obvezu kolektivne odbrane na isti način, bila ona potrebna u cyber domenu, u vazduhu, na moru ili kopnu. Član 5 nije pokrenut od terorističkih napada 11. septembra na SAD 2001. godine. Članice NATO-a uključuju SAD, Kanadu i mnoge evropske zemlje.

„Mi smo cyber-prostoru odredili domen u kom će NATO delovati i braniti se podjednako efikasno kao i u vazduhu, na kopnu i u moru“, napisao je u svom članku.

To nije prvi put da je Stoltenberg izneo ovu tvrdnju. Kao primer velikog sajber incidenta, spomenuo je Wannacry ransomware napad iz 2017. godine koji je osakatio NHS u Velikoj Britaniji i izazvao pustoš širom sveta, mada to tada nije pokrenulo Član 5. Američki predsednik Donald Trump prethodno je kritikovao 70-godišnju vojnu alijansu, rekavši da SAD doprinosi organizaciji sa više finansijskih sredstava nego bilo koja druga država članica

Danas objavljeno

Pogledajte majmuna kiborga kako umom igra Pong zahvaljujući, Elonu Musku

Zeljka

ViewSonic je predstavio nekoliko pristupačnih VRR monitora iz VX18 serije

Zeljka

Samsung i LG će proizvoditi LTPO panele za iPhone 13 Pro i 13 Pro Max

Zeljka

Ostavite komentar