Nastradali piloti odbacili rezervoar da bi spasili tuđe živote - BIGportal.ba
Region Vijesti

Nastradali piloti odbacili rezervoar da bi spasili tuđe živote

Mala visina leta, između 200 i 400 metara, kao i rizičan manevar avionom MiG-21, bili su kobni po pilote majora Dejana Krsnika (49) i kapetana prve klase Zvonka Vasiljevića (43), čiji se avion u petak srušio u selu Brasina kod Malog Zvornika.

Hrabri piloti su prilikom rušenja odbacili rezervoar s gorivom i napravili očajnički manevar avionom samo da bi izbjegli rušenje na kuće, tvrde izvori. Time su praktično dali svoje živote da bi spasili ljude na zemlji.

Ovo su, prema izvorima, preliminarni rezultati tragične nesreće u kojoj su izginuli iskusni piloti Vojske Srbije.

“Tokom uviđaja pronađen je uređaj za bilježenje parametara leta iz MiG-a 21. To je uređaj sličan ‘crnoj kutiji’ u civilnim avionima samo što ne bilježi komunikaciji s pilotima. Uređaj nije pretrpio znatna oštećenja, pa će vještaci moći da utvrde tačnu brzinu i visinu aviona u trenutku neposredno prije pada, ali prvi rezultati govore da je avion u kritičnom trenutku letio između 200 i 400 metara nadmorske visine”, rekao je izvor Kurira.

MiG-21 je kobnog jutra oko devet sati poletio sa vojnog aerodroma u Batajnici i krenuo prema Donjoj Borini, rodnom selu kapetana Vasiljevića, koje se nalazi odmah pored Brasine.

“Vasiljević je preletom preko rodnog sela htio da pozdravi porodicu i komšije. Dva puta su on i Krasnik nadlijetali Donju Borinu, a onda su napravili manevar u kom su izgubili silu uzgona, što znači da više nisu mogli da se vinu u visinu. Važno je napomenuti da su ti borbeni manevri izuzetno opasni na malim visinama. Kad su vidjeli da je rušenje neminovno piloti su odbacili rezervoare sa gorivom da prilikom pada ne izazovu požar koji bi spalio selo. istovremeno su nakrivili avion kako bi on preletio i susjedno selo Brasinu i srušili su se na njivu. Može se reći da su piloti izginuli da spasu ljude na zemlji”, rekao je izvor.

(Kurir)

Danas objavljeno

Vučić nakon saznanja o pripremi atentata iznio moguće razloge: “Nije prazna priča”

M.

Širom Crne Gore protesti

M.

Đoković može na Rolan Garos bez vakcine

M.

Ostavite komentar