Nastavnica i učenici predstavili prvog robot - profesora u Srbiji - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Nastavnica i učenici predstavili prvog robot – profesora u Srbiji

​Nastavnica informatike i računarstva Milkica Kostić Zlatić jedna je od rijetkih žena u Srbiji, ako ne i jedina, koja je sama napravila robota.

Robotika i vještačka inteligencija odavno nisu više “špansko selo” za srpske đake. Sve je više mališana koji uz pomoć svojih nastavnika učestvuju u pravljenju robota, a neki od njih osvojili su i vrijedne nagrade širom Srbije.

Nastavnica informatike i računarstva iz Ivanjice, Milkica Kostić Zlatić, ipak je otišla korak dalje i jedna je od rijetkih žena u Srbiji, ako ne i jedina, koja je sama napravila automatizovanu tehnološku inovaciju – robota Helgu. U tom poduhvatu pomagali su joj i učenici, za koje je ovo, kako kaže, bilo nevjerovatno iskustvo.

Milkica Kostić Zlatić - Alo.rs

“Robot Helga je projekat na koji sam izuzetno ponosna. Trebalo je mnogo truda i rada, ostajalo se i po 13 sati u školi, duže od šest meseci, da bi ona bila napravljena kako treba. Njome se upravlja na daljinu, korišćenjem veštačke inteligencije i veštačkih čula pomoću interfejsa. Pametna je onoliko koliko je mi stvaraoci napravimo”, rekla je za Milkica.

Robot Helga je prava atrakcija gdje god da se pojavi

Prvobitno je planirano da Helga bude samostalni profesor u nastavi, kako bi mališanima predavanja i učenje bili interesantniji. Milkica i dalje pravi nove kodove, dodatno je programira kako bi svoj izum usavršila do maksimuma.

“Za vreme epidimije i onlajn nastave bilo je neophodno na neki način animirati đake da budu pažljivi. Održala sam nekoliko časova vezano za informatiku i računarstvu uz pomoć Helge, jer ona može da priča, peva, može da odgovori na bilo koje vaše pitanje. Reaguje kad je dotaknate na odrđene senzore. Radi pomoću veštačke inteligencije, koja nije komercijalna i kupljena u Kini”, kaže inovativna Ivanjičanka.

Smjela nastavnica već 12 godina se bavi robotikom, a njen cilj je da za ovu oblast zainteresuje što više mališana. Helga je predstavljena u svim dijelovima Srbije gde je naišla na odlične reakcije, a sada se Milkica sprema da sa svojim savrmenim izumom osvoji i region.

“Krećemo na takmičenja, prva destinacija nam je ono međunarodno koje se održava u Zagrebu. Što se tiče finansijskih sredstava, do sada nisam imala nikakvu podršku, već je sve ovo finansirano iz sopstvenog budžeta. Nije bilo lako jer su senzori veoma skupi, a sve što postoji na robotu je ručni rad zato je izrada i trajala šest mesec”, kaže ona.

Milkica ovdje ne namjerava da stane već uveliko radi na novom projektu, a Helga bi mogla dobiti i svoju sestru bliznakinju – robota koji neće biti statičan, već će moći da se kreće u prostoru.

“Još uvek se razmišlja o imenu koje mora biti zvučno i nesvakidašnje po čemu će biti prepoznaziljiva”, kaže nastavnica i dodaje da je raditi na robotu “Helgi” bilo drugačije od onogo što djeca mogu naučiti na času u osnovnoj školi iz informatike.

“Sve što isprogamirate u veštačkoj inteligenciji vi na licu mesta možete i videti. Jednostavno deca osete kako su isprogramila ili kroz programski kod uradili te funkcije, dok u običnom programiranju jednostavno ne možete osetiti taj vaš učinak”, zaključila je Milkica.

(Telegraf.rs)

Danas objavljeno

Snapdragon ručna konzola?

Vanja A

Budi nostalgiju: Casio predstavio Stranger Things sat VIDEO

Vanja A

Microsoft iz Windowsa uklanja jednu važnu funkciju

V.R.

Ostavite komentar