Nastavljeno testiranje Oksfordove vakcine - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nastavljeno testiranje Oksfordove vakcine

Nakon što je u srijedu farmaceutska kompanija AstraZeneca objavila da privremeno zaustavlja klinička ispitivanja vakcine protiv infekcije Kovid19, koju razvijaju u saradnji s Unvierzitetom Oksford zbog bolesti jednog od dobrovoljaca, sa Univerziteta javljaju da se testiranje nastavlja.

“Završen je postupak nezavisnog pregleda i, prateći preporuke odbora za pregled i britanskog regulatora MHRA, ispitivanja će ponovno započeti na svim kliničkim mjestima u cijeloj zemlji”, navodi se u saopštenju koje prenose britanski mediji.

Globalno, oko 18.000 dobrovoljaca primilo je studijske vakcine kao dio ispitivanja, a vakcina – koja je razvijena zajedno s američkim farmaceutskim divom AstraZenecom – napravljena je od oslabljene verzije virusa prehlade koja zaražava čimpanze.

Ovo je bila druga pauza u testiranju oksforde vakcine protiv virusa korona, a to se rutinski događa u toku velikih kliničkih studija u slučaju kada ispitanik-volonter završi u bolnici, a da razlog obolijevanja nije odmah jasan.

Podsjetimo, američka farmaceutska kompanija jedna je od devet kompanija čije su vakcine-kandidati trenutno u završnoj fazi ispitivanja.

Treća faza ispitivanja započela je 31. avgusta i provodi se na oko 30 hiljada ispitanika u SAD, Brazilu, Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj republici. Radi se o fazi kliničkog ispitivanja vakcine, koja se inače provodi na hiljadama ispitanika i traje po nekoliko godina.

Ranije je objavljeno da je ova vakcina uspješno prošla prvu i drugu fazu kliničkog ispitivanja te se očekivalo da će biti među prvim vakcinama koje bi se mogle naći na tržištu, a da su pritom prošle sve potrebne faze kliničkih ispitivanja.

Naime, ranija istraživanja u koja je bilo uključeno oko 1.000 dobrovoljaca pokazala su da je vakcina sigurna i da stvara imunitet.

U oksfordsku vakcinu polažu se velike nade, pa je Evropska unija već osigurala pravo na kupovinu do 400 miliona doza u slučaju njegova odobrenja.

Danas objavljeno

Sadik Ahmetović otkupio zatvorsku kaznu za 18.000 KM

M.

Srbija donirala Mostaru briseve za testiranje na virus

M.

Penzije u Srpskoj veće za četiri odsto

M.

Ostavite komentar