Nastavljeni neredi u Belfastu, spaljena tri automobila - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nastavljeni neredi u Belfastu, spaljena tri automobila

Lojalisti u Sjevernoj Irskoj ukrali su i spalili najmanje tri automobila u području Njutaunebija, predgrađu Belfasta.

Incident se dogodio sinoć, dan nakon što su počeli neredi u Belfastu i Londonderiju tokom kojih je uhapšeno osmoro ljudi i povrijeđeno 27 policajaca.

Policijska uprava Sjeverne Irske pozvala je demonstrante da prekinu nasilje, uz napomenu da uništavanje sopstvenih zajednica nije način na koji treba protestovati.

U Belfastu je u petak, 2. aprila, povrijeđeno najmanje 15 policajaca, nakon što su napadnuti tokom manjeg protesta od oko 300 lojalista u dijelu grada Sendi Rou.

Komandir policije Sajmon Vols izjavio je da su policajci imali opekorine i povrede glave i nogu, usljed napada učesnika nereda koji su ih gađali ciglama, metalnim šipkama, pirotehničkim sredstvima i poklopcima sa odvoda za kanalizaciju, prenio je “Skaj njuz”.

Među uhapšenima su i dvojica tinejdžera uzrasta 13 i 14 godina.
Unionisti u petak peti dan zaredom izazvali nerede u Votersajdu u Belfastu.

Politički lideri pozvali su na smirenost tokom prazničnog vikenda nakon pobuna.

Tenzije među lojalistima su porasle zbog protokola za Sjevernu Irsku u okviru sporazuma za Bregzit Velike Britanije i EU i uspostavljanja granice u Irskom moru.

Prvi ministar Sjeverne Irske Arlin Foster takođe je pozvala mlade da “ne dozvole da budu uvučeni u nerede”, napomenuvši da “nasilje neće popraviti stvari”.

Britanski ministar za Sjevernu Irsku Brendon Luis izjavio je da su neredi u Belfastu “apsolutno neprihvatljivi”, da nasilje nije odgovor i da nema mjesto u društvu.

Danas objavljeno

Policija provjerava prijavu silovanja djeteta u Gračanici

M.

Rusija jasna: Zabranićemo – do kraja godine sigurno

M.

Lajčak: Sastanak Vučića i Kurtija za nekoliko nedjelja?

M.

Ostavite komentar