Nastavljen sastanak o "malom Šengenu", priključio se i Zvizdić - BIGportal.ba
Region Vijesti

Nastavljen sastanak o “malom Šengenu”, priključio se i Zvizdić

Sastanak o “malom Šengenu” nastavljen je danas u širem sastavu, pošto su se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije, Ediju Rami i Zoranu Zaevu pridružili predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i ministarka privrede Crne Gore Dragica Sekulić.

Vučić, Rama i Zaev sinoć su dogovorili konkretne mjere koje treba da unaprede razvoj i atraktivnost pripreda ove tri zemlje kroz ukidanje prepreka za četiri najvažnije slobode, po uzoru na EU, a u skladu sa Berlinskom inicijativom, zbog čega predsjednik Vučić smatra da je teško “napadati” dogovor, iako napade i pritiske očekuje.

Programom je predviđen i sastanak lidera Zapadnog Balkana sa predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija, nakon čega će, o rezultatima razgovora u Ohridu, učesnici na konferenciji za štampu obavijestiti javnost.

Među mjerama koje su sinoć dogovorili Vučić, Zaev i Rama, su mere za slobodu kretanja, kroz omogućavanje putovanja ličnom kartom, ali i radne snage kroz priznavanje kvalifikacija i diploma.

Što se slobodnog protoka roba tiče dogovoreno je uvođenje 24-o časovnog radnog vremena svih inspekcijskih službi sa akcentom na fotosanitarnu i veterinarsku inspekciju, ali i objedinjavanje I formiranje zajedničkog paketa dokumentacije potrebnog za tranzit roba u okviru zemalja članica inicijative.

Na sastanku u Ohridu sve četiri slobode ući će u akcioni plan, koji treba do idućeg sastanka, 21. decembra u Albaniji, da donese konkretne rezultate.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Potop na Siciliji: Zatvoreni putevi i škole

M.

U Srpskoj preminulo sedam osoba, još 104 novozaraženih

M.

Hrvatska: Zaraženo još 680 osoba

M.

Ostavite komentar