Nastavljaju se referendumi o pripajanju Rusiji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nastavljaju se referendumi o pripajanju Rusiji

U samoproglašenima Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (DNR, LNR) i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, koje su pod ruskom kontrolom, danas se nastavljaju referendumi o pripajanju Rusiji, koji su počeli juče i trajaće do 27. septembra.

Zamenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov izjavio je da se Hersonska oblast nikada neće vratiti u sastav Ukrajine i da je njena budućnost neraskidivo povezana samo sa Rusijom.

„Siguran sam da ćemo uskoro postati punopravni subjekt jedne jedinstvene velike zemlje, države“, rekao je Stremousov za RIA Novosti.
Izlaznost birača prvog dana glasanja na referendumu o ulasku LNR u sastav Ruske Federacije bila je 21,97 odsto, izjavila je predsednica Centralne izborne komisije samoproglašene LNR Elena Kravčenko.

Ona je navela da je broj birača koji su glasali prvog dana referenduma 298.900 ljudi, prenosi Interfaks.

Odziv birača prvog dana glasanja na referendumu o ulasku DNR u sastav Ruske Federacije iznosila je više od 23,64 odsto, saopštio je CIK samoproglašene DNR.
Više od 20,5 odsto birača na teritoriji Zaporoške oblasti koju kontroliše Rusija izašlo je prvog dana na referendum o ulasku u sastav Rusije, izjavila je predsednica izborne komisije te oblasti Galina Katjuščenko.

Ona nije navela broj birača.Glasanje se organizuje u četiri od pet okruga Zaporoške oblasti,a reč je o teritorijama koje su pod kontrolom ruskih snaga.Prvog dana referenduma u Hersonskoj oblasti glasalo je 15,31 odsto birača, saopštila je predsednica izborne komisije Marina Zaharova.Glasanje je organizovano i u naseljima Nikolajevske oblasti koja su pod kontrolom ruskih snaga, a koja su ukazom načelnika vojno-civilne administracije administrativno pripojena Hersonskoj oblasti, navodi Interfaks.

Zapad i Ukrajina su oštro osudili održavanje referenduma, a Zapad je Rusiji zapretio novim sankcijama zbog referenduma.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Zemljotres u BiH

M.

Gradska uprava: NE Zaporožje ostaje pod ruskom kontrolom

M.

Tokajev sa Putinom

M.

Ostavite komentar