30. Decembra 2022.

Nastavlja se uklanjanje barikada Srba sa sjevera KiM

Big Portal

Srbi sa sjevera Kosova i Metohije, koji su od 10. decembra bili na barikadama, nakon hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića, od juče uklanjaju barikade.

Toj odluci prethodio je razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon što su SAD i EU dale garancije da će se zahtjevi Srba poštovati i nakon što je Pantić stigao kući u Kosovsku Mitrovicu.

Takođe je ukinuto stanje povišene borbene gotovosti u Vojsci Srbije.

KFOR je juče saopštio da uklanjanje barikada na sjeveru Kosova i Metohije treba učiniti brzo i bezbedno i da bi sve strane trebalo da “izbjegavaju bilo kakvu retoriku ili akcije koje mogu da izazovu novu eskalaciju”.

Kažu da prate razvoj događaja i da ostaju spremni da intervenišu, ako bude neophodno, u skladu s njihovim mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 SB UN iz 1999. godine.

I specijalni predstavnik i šef Misije privremene administracije Ujedinjenih nacija na KiM Karolin Zijade pozdravila je sve mjere za smirivanje tenzija na sjeveru Kosova i Metohije, uključujući uklanjanje barikada.

Odala je priznanje mukotrpnim naporima svih strana, uključujući međunarodne partnere, da osiguraju bezbjednost stanovništvu Kosova i Metohije u svim zajednicama.

S druge strane, predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak rekao je da je nivo nepovjerenja između dve strane veći nego ikada ranije, da su tenzije i dalje visoke, ali da je važno da lideri u Beogradu i Prištini počnu da stvaraju atmosferu pogodnu za produktivne razgovore o normalizaciji odnosa.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare