Nastavlja se kampanja za ograničenje brzine na Autobanu - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Nastavlja se kampanja za ograničenje brzine na Autobanu

Njemački pro-ekološki orijentisani političari nastavljaju kampanju za ograničenje brzine na auto-putevima.

Na većem delu nemačkog Autobana ne postoji ograničenje brzine od 1970. godine.

U skladu sa trendom borbe za ekološke promene, zagovornici tog pravca smatraju da je ograničenje brzine jedan od ključnih faktora.

Jedna od njih je Saskija Esken, levo orijentisana liderka iz Socijal-demokratske partije (SPD) koja predlaže ograničenje brzine na 130 km/h.

“Ograničenje brzine na našim putevima je dobro za zaštitu klime, povećanje bezbednosti i smirenje vozačkih živaca. Iz ovih razloga ćemo opet diskutovati o tome u novoj godini”, rekla je Esken za “Tajms”.

Ona predviđa da će ograničenje brzine značajno umanjiti emosiju ugljen-dioksida za oko 2.000.000 tona godišnje što će dovesti Nemačku na nivo ostatka Evrope.

S druge strane, ministar saobraćaja i član vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Andreas Šojer ističe da je Autoban začajno bezbedniji od ruralnih puteva.

On navodi primer iz 2013. kada se samo 17% smrtnih slučajeva u saobraćajnim udesima dogodio na Autobanu na kojem se odvija 31% ukupnog saobraćaja.

Međutim, poslednja istraživanja kažu da oko 53% Nemaca podržava predlog gospođe Esken.

Slična ideja je pokrenuta pre 12 godina od strane agencije za zaštitu životne sredine, ali ju je odbacila kancelarka Angela Merkel.

Izgradnja nemačkih auto-puteva je počela početkom 20. veka, ali je vrhunac doživela tokom 30-ih godina dolaskom na vlast Adolfa Hitlera.

Nacisti su tada postavili ograničenje brzine u urbanim sredinama na 60 km/h, dok su ukinuli limit na Autobanu.

Tokom naftne krize 1973. na kratko su opet uvedena ograničenja, ali su vrlo brzo Nemci opet mogli da voze neograničenom brzinom na auto-putevima.

Izvor: B92

Danas objavljeno

BMW E36 3-Series Coupe kao ultimativni terenski pikap

Zeljka

Prava poslastica: Na prodaju rijedak BMW M3 iz osamdesetih

Zeljka

Goodyear i Dunlop najbolji na ADAC testovima zimskih pneumatika

Zeljka

Ostavite komentar