Nastavlja se istraga oko pada drona u Hrvatskoj - BIGportal.ba
Region Vijesti

Nastavlja se istraga oko pada drona u Hrvatskoj

“Unutar vazdušnog prostor Rumunije dron se zadržao svega tri minuta, ušao u prostor Mađarske i 40 minuta bio iznad te zemlje”, izjavio je Banožić za “Novu TV”.

Na mjestu u Zagrebu gdje je pao dron sutra će biti nastavljen uviđaj, prenose hrvatski mediji.

Očekuje se da će premijer Hrvstske Andrej Plenković i nadležni članovi Vlade sutra već u 8.00 časova doći će na mjesto pada besposadne letjelice gdje se vrše istražne radnje.

U Zagrbu je večeras održan sastanak Plenkovića i lidera bezbjednosno-obavještajnog sistema o padu vojne besposadne letjelice u Zagrebu, bezbjednosti vazdušnog prostora i nivou spremnosti svih službi.

“Detaljno istražujemo sve okolnosti. Vodimo intenzivne razgovore sa saveznicama Eu i NATO”, napisao je Plenković na “Tviteru” nakon sastanka u Banskim dvorima.

Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić rekao je večeras da se može sa sigurnošću reći da je letjelica došla iz Rumunije, ali da će sutra saopštiti gdje je bila prethodno.

“Unutar vazdušnog prostor Rumunije dron se zadržao svega tri minuta, ušao u prostor Mađarske i 40 minuta bio iznad te zemlje”, izjavio je Banožić za “Novu TV”.

On kaže da je na osnovu podataka koji prikupljeni juče uveče, odmah netom poslije samog incidenta, istraga išla u dva pravca – jedan je rad na samom terenu gdje je pao dron, a drugi se odnosio na sve one zemlje članice NATO saveza gdje se unutar radarskih sistema zabilježilo kretanje letjelice.

Na konstataciju da su se Mađari hvalili da su oni nadgledali tu letjelicu, te pitanje da li je razgovarao sa mađarskim kolegom, Banožić je rekao da misli da je tu nastao najveći problem.

“I Rumuni su trebali obavijestiti Mađare, a isto tako Mađari su trebali obavijestiti hrvatske snage. Ali, ostavićemo to za naše koordinacije sa NATO saveznicima”, naveo je Banožić.

U dosadašnjoj istrazi utvrđeno je da se radi vojnom izviđačkom dronu srednjeg dometa sa operativnim doletom od 1.000 kilometara TU-141 Strizh, koji je proizveden u bivšem Sovjetskom Savezu, kao i da je u hrvatski vazdušni prostor ušao iz Rumunije i Mađarske, vjerovatno sa ukrajinske teritorije.

Danas objavljeno

Brisel, pretresi i privođenja u istrazi o korupciji u Evropskom parlamentu

Vanja A

Ruska ambasada: Komunike PIC-a jednostran, Rusija zadržava pravo da sama djeluje

Vanja A

STRAVA U BIHAĆU Pronađeno tijelo bebe, sumnja se na čedomorstvo

Vanja A

Ostavite komentar