23. Decembra 2022.

Nastavlja se diskriminacija Srba na KiM

Big Portal

Bocan-Harčenko je naglasio da Priština, između ostalog, nije ni ispunila svoju obavezu da formira Zajednicu srpskih opština na KiM sa izvršnim ovlašćenjima.

Autorski tekst ruskog ambasadora u Srbiji prenosimo u cijelosti:

U Srbiji je i dalje prisutno interesovanje za temu takozvanog kosovskog presedana. Pojavljuje se teza o tome da je Rusija navodno iskoristila “suverenizaciju” Kosova, da je ona čak probitačna za nju.

Cilj je, siguran sam, jedini – da se unese razdor u naše odnose sa Srbijom. Ali naš pristup je pošten i otvoren. Ne treba nam da se zaklanjamo iza “presedana”.

Dovoljno je da se pažljivo pročitaju izjave predsjednika Rusije Vladimira Putina i ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova da se razumije da rusko rukovodstvo stavlja iznad svega zaštitu nacionalnih interesa Rusije, osiguravanje bezbjednosti naše otadžbine i njenog naroda, a u svojem djelovanju striktno slijedi međunarodno pravo.

Polazimo od iste premise u kontekstu rješavanja kosovskog pitanja. Stav Rusije je nepromjenjiv: pravedno rješenje treba da se traži u dijalogu između Beograda i Prištine, u međunarodnopravnim okvirima definisanim u Rezoluciji 1244 Savjeta bezbednosti UN.

“Kosovski presedan”, zarazan primjer samoproglašene “nezavisnosti”, svakako jeste činjenica.

Sjećam se da su naši bivši zapadni partneri po rješavanju kosovskog pitanja, najprije SAD, zahtijevali da se kolektivno utvrdi, uprkos logici realnog života, da je Kosovo “jedinstven slučaj” (sui generis), a u duhu njihovog pokvarenog koncepta “poretka, zasnovanog na pravilima”. Na pravilima koje samovoljno određuje Zapad.

Tada, 2007. godine, kategorički smo istupili protiv toga, upozoravajući na moguće štetne posljedice po evropsku i međunarodnu bezbjednost.

Međutim, želio bih da opomenem da su eventualne površne analogije rizične i nezahvalne. Da istaknem: “slučaj Kosova” principijelno se razlikuje od situacije oko Donbasa.

Tokom osam godina nekoliko miliona stanovnika Donbasa je živjelo u stalnom strahu zbog redovnih artiljerijskih napada, socijalno-ekonomske i humanitarne blokade od strane režima u Kijevu, koji je 2014. godine osvojio vlast u Ukrajini putem protivustavnog oružanog državnog udara.

Uz to ukrajinski rukovodioci, kontrolisani od strane Zapada, na sve načine su sabotirali ispunjavanje Minskih sporazuma, u kojima je bio predviđen poseban status Donbasa.

Sada su pak javno priznali da su im dogovori sa Donjeckom i Luganskom bili potrebni samo da se kupi vrijeme, da se od “zapadnih partnera” dobije što više oružja, da se pripreme za nasilnu “reintegraciju” regiona prema scenariju vojno-policijske operacije Zagreba “Oluja” avgusta 1995. godine, koja je rezultirala protjerivanjem iz Hrvatske više od 250.000 Srba.

Rusofobiju i neonacizam Kijev je unaprijedio u državnu politiku. U tim tragičnim uslovima nije bila ostvariva realizacija temeljnih prava stanovništva Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti.

Kao posljedica toga, nakon oslobođenja tih teritorija u toku specijalne vojne operacije koja se sprovodi u skladu sa Poveljom UN, donesene su odluke o održavanju tamo svenarodnih referenduma o ponovnom ujedinjenju sa Rusijom.

Beograd, pak, odlučno se boreći u drugoj polovini devedesetih godina protiv banditskih formacija terorističke “oslobodilačke vojske Kosova” (čije zločine trenutno istražuje haški Specijalni sud), dosljedno se zalagao za održivo međunarodnopravno rješavanje kosovskog pitanja i bio je spreman da obezbijedi široku autonomiju pokrajine.

Bez obzira na to, u 1999. godini grupa zemalja NATO-a, bez sankcije Savjeta bezbjednosti UN, pod falsifikovanim izgovorom “ubijanja civila” u Račku, otpočela je oružanu agresiju protiv ?ugoslavije, suverene i nezavisne države koja je imala legitimno izabrano rukovodstvo (uz to da ?ugoslavija nikada nije predstavljala, a nije ni mogla da predstavlja, realnu prijetnju za NATO!).

Za Vašington i njegove satelite u pravu nije taj ko je zaista u pravu, nego taj ko je prisvojio sebi prava, “omiljenom” neokolonijalnom praksom.

U alijansi se nisu zaustavili ni pred time da se tokom varvarskih bombardovanja koriste projektili sa osiromašenim uranijumom.

U 2008. godini, kada je Priština, uprkos intenzivnim pregovorima koji su bili u toku, jednostrano proglasila, uz podršku zapadnih pokrovitelja, svoju “državnost”, nisu postojali nikakvi rizici za bezbjednost kosovskih Albanaca. Zapravo obrnuto.

Da se sjetimo brutalnih pogroma srpskog stanovništva Kosova i Metohije 2004. godine, stalnih akcija plašenja Srba na sjeveru pokrajine i u enklavama južno od Ibra, kao i napada na pravoslavnu baštinu KiM, uključujući svetinje pod zaštitom Uneska.

Diskriminacija pokrajinskih Srba, a faktički puzeće etničko čišćenje, nastavlja se do dan-danas. Između ostalog, Priština nije ni ispunila svoju obavezu da formira Zajednicu srpskih opština na Kosovu sa izvršnim ovlašćenjima.

?asno je da zapadnoj “imperiji laži” nije stalo do objektivnih prilika: po mišljenju Vašingtona, međunarodnopravna načela, od prava na samoopredjeljenje do principa teritorijalnog integriteta, važe samo kada to odgovara njegovim sebičnim konjunkturnim interesima.

U slučaju Kosova htjeli su da bace Srbiju na koljena. Pumpajući Ukrajinu naoružanjem, tjerajući režim u Kijevu da ratuje do posljednjeg Ukrajinca, uvodeći antiruske sankcije, žele da iscrpe, oslabe i rasparčaju Rusiju. Neće uspjeti ni u jednom, niti u drugom!

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare