29. Juna 2020.

Nastavak velikog projekta vodosnabdijevanja: “Voda II” počinje u avgustu

Big Portal

Za ovaj veliki projekat vodosnabdijevanja Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) trenutno vrši izbor izvođača radova i javnu nabavku.

“Već prve radove možemo očekivati u avgustu, a tiču se nastavka vodovoda u Jagarama, izgradnje vodovoda u Ulici braće Miletića, gradnje vodovoda u Tuzlanskoj i u Ulici srpskih ustanika na Starčevici, nastavka velikog podsistema Bronzani Majdan, pojedinih krakova u podsistemu Zvijezda i poboljšanja vodosnabdijevanja sela na području Potkozarja, Mišinog Hana i Verića”, pojasnio je Bilčar.

Dodao je da će, osim toga, biti izgrađena i nova kanalizaciona mreža i to u Kuljanima, u Ulici Dujke Komljenovića, Vrbanji, Drakuliću, Laušu i Putu srpskih branilaca.

Istakao je da su u okviru projekta “Voda I” trenutno u završnoj fazi radovi u Česmi, Česmi 2 i Česmi 3, te se prva priključenja očekuju već u julu, dok se na četvrtoj visinskoj zoni ovog naselja završetak i prva priključenja očekuju u septembru.

“U okviru ovog projekta radi se krak prema Gornjoj Piskavici od 20 kilometara i planirano je da bude završen na jesen. U julu počinje izgradnja rezervoara za podsistem Bronzani Majdan i preostalo je da uradimo manji krak u vodosistemu u Krminama i kanalizaciju u Ulici Đorđa Jovetića te početku Karađorđeve na Laušu”, naglasio je Bilčar.

Projekat “Voda III” biće finansiran obezbijeđenom donacijom Evropske unije u iznosu od četiri miliona evra, a njime će biti obuhvaćene lokacije koje imaju višegodišnje probleme s vodosnabdijevanjem ili uopšte nemaju vodu.

“Radiće se vodovodni sistemi na višim zonama Starčevice, gdje će biti obuhvaćena naselja Ponir, Starčevica, Potok i Debeljaci”, rekao je Bilčar.

Dodao je da su ovim obuhvaćeni i Donja Kola, nekoliko sistema na platou Manjače, među kojima i Gornji Lusići, Vilusi i Kadina Voda, Racune i Ledenice, koje imaju poseban problem, Slavićka i nekoliko manjih sistema u podsistemu Zvijezda.

“Takođe će se raditi i više manjih sistema koji će biti dopuna postojećim sistemima vodosnabdijevanja, među kojima i Tunjice, Šargovac, Zalužani i Priječani”, rekao je Bilčar.

Dodao je da će sredstva od EU od četiri miliona evra za projekat “Voda III” biti raspoloživa krajem godine i dovoljna za njegovu realizaciju.

“Ako budu dostupna u četvrtom kvartalu ove godine, moguće je da se projektom ‘Voda III’ krene i krajem ove godine”, naglasio je Bilčar.

Ovaj projekat je podijeljen u tri faze: “Voda I”, “Voda II” i “Voda III”, u koji će biti uloženo oko 25 miliona KM, a izgradnjom vodovodne, a dijelom i kanalizacione mreže, u velikom broju naselja i sela, vodu će dobiti više od 10.000 stanovnika.

NN

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare