Nastavak sudskih procesa protiv banjalučke policije - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Nastavak sudskih procesa protiv banjalučke policije

Na banjalučkom Osnovnom sudu nastavljeni su procesi po zahtjevu građana za utvrđivanjem odgovornosti po prekršajnim prijavama banjalučke policije. Ovaj put pred sudom je bio Janko Testen koji je priveden u januaru 2019. godine zbog stajanja na javnoj površini.

Janko Testen lišen je slobode jer je u januaru 2019. godine odbio da se udalji sa javne površine, a što su od njega zahtjevali banjalučki policajci. Nakon zadržavanja u policijskoj stanici napisana mu je prekršajna prijava. iako nije kršio ni Zakon o javnom redu i miru, kao ni Zakon o javnom okupljanju.

Zbog toga je Testen tražio sudsko odlučivanje a ročište je na red došlo dvije i po godine nakon privođenja.

U banjalučkoj Policijskoj upravi su u nekoliko navrata za sva privođenja i prekršajne prijave tvrdili da je sve rađeno po zakonu.

Ipak, aktiovisti Pravde za Davida su do sada protiv policajaca i rukovodilaca Ministarstva unutrašnjih poslova i banjalučke policije podnijeli 35 tužbi i krivičnih prijava.

U Okružnom javnom tužilaštvu tvrde da je rad po tim prijavama i dalje u toku.

Krivične prijave protiv 14 policajaca građani su podnijeli prije nekoliko dana.

Isti dan kada i Testen slobode je, zbog jednakog razloga, lišen i Zaim Šibić. Ročište po njegovom zahtjevu održano je u junu prošle godine i Osnovni sud ga je oslobodio odgovornosti.

(BN)

Danas objavljeno

Uhapšeni pokušao da ubistvo Đokića smjesti sinovima

M.

Nevrijeme širom Evrope, četvoro stradalo u Poljskoj

M.

Protest u Rimu koji je rasplakao i oduševio prisutne

M.

Ostavite komentar