"Nastavak provokacija" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Nastavak provokacija”

Marija Zaharova smatra da je manevrisanje fregate holandske ratne mornarice „Evertsen“ u Crnom moru predstavljalo nastavak namerne provokacije.

Ona je na današnjoj konferenciji za štampu rekla da NATO zapravo ciljano destabilizuje situaciju duž ruskih granica i povećava opasnost od oružanih incidenata i kao primer navela nedavne incidente sa britanskim razaračem i holandskom fregatom na Crnom moru, prenosi TAS.

Zaharova je naglasila da su, suprotno tvrdnjama holandske strane, ruski avioni tokom incidenta izveli letove strogo u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora.

„Nema ni govora o bilo kakvom kršenju prava na slobodnu plividbu ili stvaranju opasne situacije“, istakla je ruska zvaničnica.

Fregata holandske ratne mornarice „Evertsen“, koja se nalazila u neutralnim vodama, 24.juna je promenila pravac kretanja i uputila se prema Kerčkom moreuzu, a kako bi sprečili povredu ruske granice podignuti su lovci Su-30 i bombarderi Su-24, što je navelo brod da promeni kurs plovidbe.

Dan ranije, prema ruskom ministarstvu odbrane, britanski razarač „Defender“ ušao je tri kilometra u teritorijalno more i prešao rusku granicu u području rta Fiolent na Krimu, kada je ruski brod ispalio hice upozorenja, a avion Su-24M je izveo upozoravajuće bombardovanje u pravcu kretanja broda.

London je ubrzo nakon toga demantovao da je pucano na britansko plovilo i tvrdi da se nije nalazilo u ruskim teritorijalnim vodama.

Danas objavljeno

Šokantni snimci iz zemlje ponikle iz ropstva: Konjiima i bičevima jure ljude

M.

Potvrđeno – telefonska sjednica Predsjedništva BiH nije održana

M.

U Bosni i Hercegovini 526 novozaraženih koronavirusom, preminule 24 osobe

M.

Ostavite komentar