"Nasilno naseljavanje migranata u srpska naselja je kršenja Dejtonskog sporazuma" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Nasilno naseljavanje migranata u srpska naselja je kršenja Dejtonskog sporazuma”

Miodrag Linta najoštrije je danas osudio odluku gradskog veća Bihaća da se u srpskom selu Lipa, u Federaciji BiH, uspostavi Prihvatni centar za migrante.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije kaže da je to apsolutno neprihvatljivo.

“Apsolutno je neprihvatljivo da se migrantski kampovi formiraju u srpskim naseljima kao što su Medeno Polje, Lipa ili bilo kom drugom na području Federacije BiH odakle su Srbi proterani. Namera gradske vlasti Bihaća i vlasti Unsko-sanskog kantona jeste da se pošalje jasna poruka malobrojnim srpskim povratnicima u Federaciji BiH da nisu dobrodošli i da se ponovo isele sa svojih ognjišta”, naveo je Linta.

U saopštenju za javnost, on je dodao da je, pored toga, opravdana sumnja da “postoji plan pojedinih centara moći u Sarajevu da se migranti trajno nasele u srpskim Linta je ponovo pozvao Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da pošalje jasnu poruku zvaničnom Sarajevu da je nedopustivo da se migraniti naseljavaju u srpskim naseljima u Federaciji BiH.

On je pozvao i Savet ministara BiH u tehničkom mandatu da poništi odluku gradskog veća Bihaća.

“Potpuno je jasno da bi nasilno naseljavanje migranta u srpska naselja značilo još jedno u nizu kršenja Dejtonskog sporazuma i dodatno širenje nepoverenja između srpskog i bošnjačkog naroda”, zaključio je LInta.

B92

Danas objavljeno

Britanski premijer objavio nove mjere zbog Omikron varijante

V.R.

Obračuna narko-kartela u Meksiku, osmoro mrtvih

V.R.

Treća žrtva nezapamćene oluje koja je pogodila Veliku Britaniju

V.R.

Ostavite komentar