Nasilje na ulicama Ljubljane: Policija vodenim topovima, demonstranti kamenicama - BIGportal.ba
Region Vijesti

Nasilje na ulicama Ljubljane: Policija vodenim topovima, demonstranti kamenicama

Nekoliko desetina demonstranata razišlo se nakon protesta u Ljubljani zbog mera vlade za suzbijanje koronavirusa, piše slovenačko Delo.

Demonstranti veruju da je pandemija koronavirusa deo “svetske zavere”, a sebe nazivaju “ratnicima svetlosti”, koji žele da obelodane sve te laži.

Policija je vodenim topovima pokušala da ih rastera, zbog čega su demonstranti bacali na njih kamenice i pirotehnička sredstva, piše portal 24ur.com.

Demonstranti, koji se protive zabrani kretanja između opština i okupljanju više od šest osoba, protestovali su na više lokacija.

Predstavnici organizatora protesta koji je, inače, zakazan za petak, već su se ogradili od učesnika današnjih okupljanja.

Centar Ljubljane nadleću helikopteri, piše portal 24sata.

Epilog: Povređena 4 policajca, uhapšena 3 demonstranta
Tokom večerašnjih neprijavljenih prostesta protiv mera vlade u Ljubljani u sukobu demonstranata s policijom povređena su četvorica pripadnika specijalne policije, a uhapššeno je nekoliko izgrednika, saopštio je ministar unutarašnjih poslova Aleš Hojs.

Hojs je reako da je u neprijavljenim protestima na kraju učestvovalo od 400 do 600 ljudi koje je nazvao “anarhistima”, dodavši da su među njima zapaženi i ekstremni pripadnici navijačkih grupa, kao elementi “podzemlja”, a policiju su napadali fizički i granitnim kockama, pa je ona bila prisiljena da upotrebi vodeni top i druga sredstva prisile, prenosi agencija Hina.

Policija je uhapsila tri osobe na licu mesta, a ima dosta snimljenog materijala, naveo je Hojs, dodavši kako očekuje da će “biti procesuirani” svi koji su napadali policiju i učestvovali u okupljanju zabranjenom u vreme epidemije i “u danu kad je od kovida-19 umrlo 30 ljudi”.

Neprijavljene proteste najavila je za popodne preko društvenih mreža grupa koja se nazvala “Anonymous Slovenija”, od čijeg delovanja su se već distancirale grupe koje već mesecima petkom popodne u Ljubljani zahtevaju ostavku vlade na tzv. “biciklističkim protestima”.

B92

Danas objavljeno

Ruski radari identifikovali vazdušne mete, dignuti “Suhoji”

M.

Kalifornija: Vanredno, izdato upozorenje građanima – “štedite vodu”

M.

Parlament danas o Inckovom zahtjevu za vraćanje povelja

M.

Ostavite komentar