NASA želi nuklearne reaktore na Mjesecu - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

NASA želi nuklearne reaktore na Mjesecu

Dvije američke vladine organizacije, NASA i DOE (Ministarstvo energetike), zajedno rade na razvijanju rješenja za proizvodnju električne energije u svemiru.

U pitanju su fisioni nuklearni reaktori, a detalje prenosi portal FutureTimeline:

Detalji ideje

Dve gorepomenute agencije odabrale su tri koncepta za dizajn nuklearnog reaktora koji bi se mogao postaviti na površinu meseca. Sva tri odabrana koncepta prikazuju veliki potencijal tako da bi mogli biti spremni za upotrebu do 2030. godine, pet godina nakon što program Artemis ponovo pošalje čovečanstvo na Mesec.

2626nasanuclearmoon2030.jpg

Svaki od ugovora koje Ministarstvo energetike Sjedinjenih Američkih Država dodeljuje vredan je pet miliona dolara. Prvobitni dizajn za sva tri nuklearna reaktora namenjenih za upotrebu na mesecu imala bi kapacitet od 40 kilovata i funkcionisali bi po principu nuklearne fisije. Pored toga, očekuje se da bi na mesecu mogli da potraju čitavih deset godina, što bi bilo relativno dugoročno rešenje dok se radi na razvoju još boljih izvora energije za upotrebu u svemiru.

Karakteristike ovakvih sistema su mala težina i veličina, kao i velika pouzdanost pri radu. Bitna stavka jeste i činjenica da bi ovakvi sistemi mogli da rade neprestano, 24 sata dnevno, bez obzira na njihovu lokaciju i terenske i vremenske uslove. Ukoliko bi neki od njih uspeo da obezbedi neophodnu količinu energije, to bi bio bitan korak u organizovanju dužih istraživačkih misija na Mesecu, ali i Marsu.

Razlozi za razvoj

Prema rečima Džima Rojtera, jednog od administratora u Direkciji za tehnologiju svemirskih misija, “Ova nova tehnologija unaprediće istraživanje Meseca, Marsa, i potencijalno drugih planeta. Razvoj ovakvih nuklearnih reaktora predstavlja prvi korak u dugoročnom ostanku čoveka u svemiru”.

2628nasanuclearpropulsionfuture.jpg

Ko dobija ugovore?

Kompanije koje su dobile tri ugovora su Lockheed Martin, Westinghouse i IX (zajednički poduhvat kompanija Intuitive Machines i X-Energy). Prva faza razvoja nuklearnih reaktora namenjenih upotrebi u svemiru predstavlja sakupljanje ideja i informacija koje bi potencijalno doprinele združenom razvoju prvog pravog svemirskog fisionog nuklearnog reaktora. Bio bi to stvarno veliki korak u pravom smeru prilikom istraživanja bespuća svemira.Share

Benchmark.

Danas objavljeno

Ne sviđa vam se izgled novog Gmaila? Evo kako da vratite stari

Vanja A

Apple će početi da prikazuje mnogo više reklama u svojim aplikacijama

Vanja A

SpaceX u orbitu poslao još 46 Starlink satelita

Vanja A

Ostavite komentar