Naša vizija Balkana su zemlje integrisane u NATO i EU - BIGportal.ba
Region Vijesti

Naša vizija Balkana su zemlje integrisane u NATO i EU

SAD je posvećen partnerstvu sa zemljama Zapadnog Balkana i njihovoj evropskoj perspektivi i taj pristup se neće promijeniti, izjavio je Metju Palmer, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik američke administracije za to područje.

U intervjuu albanskom servisu Glasa Amerike (VoA) rekao je da ne želi predviđati šta će raditi naredna administracija, ali napominje da on posljednjih 27 godina radi na Zapadnom Balkanu u demokratskim i republikanskim američkim administracijama.

“Američki pristup regiji bio je dosljedan od administracije do administracije, jer su naši interesi dosljedni od administracije do administracije. Naša vizija Zapadnog Balkana predstavlja skup zemalja koje su u miru jedna s drugom, sa svojim susjedima, država koje su stabilne, prosperitetne i integrisane u evropske i evroatlantske institucije. Tu posebno mislim na NATO i Evropsku uniju”, kazao je Palmer, prenosi Tanjug.

U vezi dijaloga Srbije i Kosova, američkim angažmanom i mogućnostima za postizanje političkog sporazuma dvije strane, američki diplomata je ukazao da je SAD dosljedno angažovan u tom procesu.

‘Ostaćemo pouzdan partner’

“Bavimo se time iz dana u dan na više nivoa, uključujući u septembru ovdje, u Vašingtonu, na najvišem nivou vlade SAD-a. Posvećenost partnerstvu sa Srbijom i Kosovom i evropskoj perspektivi obje zemlje neće se promijeniti. Mi ćemo sarađivati sa Srbijom i Kosovom u podršci normalizacije njihovih odnosa i njihovog evropskog puta”, rekao je Palmer.

Na pitanje da li će se nešto u američkom pristupu tom procesu mijenjati, s obzirom na to da je aktuelna američka administracija bila usredsređena na ekonomsku normalizaciju, dok se od buduće očekuje nešto tradicionalniji odnos prema tom pitanju, Palmer kaže da se osnove američkog pristupa tom i drugim procesima ne mijenjaju, prenosi Aldžazira.

“SAD će ostati angažovan na Zapadnom Balkanu. Ostaćemo pouzdan partner zemljama Zapadnog Balkana i bit ćemo posvećeni stabilnosti, prosperitetu i miru širom tog regiona”, naglasio je Palmer.

(Vijesti.ba)

Danas objavljeno

Rusi žestoko odgovorili: Uništenje

Vanja A

Jasan plan? Jednim udarcem se uništava Evropa ali i…

Vanja A

Trese se Turska

Vanja A

Ostavite komentar