NASA traži dobrovoljce za simulaciju života na Marsu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

NASA traži dobrovoljce za simulaciju života na Marsu

Za tri godine ljudska noga ponovo bi mogla da kroči na Mesec, a koju godinu ili deceniju kasnije, čovek bi mogao da osvoji i – Mars. Elon Mask veruje da bi to moglo biti već ove decenije i njegov “SpaceX” već testira raketu koja bi trebalo da ljudsku posadu odvede na Crvenu planetu.

Ipak, dok do toga dođe, NASA želi da bude spremna pa američka svemirska agencija već počinje s pripremama i testovima za život na toj planeti. Naime, nedavno su raspisali konkurs za misiju u velikom 3D štampanom modulu u kojem će se simulirati život na Marsu.

U posebnoj strukturi četiri osobe živeće godinu dana, a NASA će sprovesti tri ovakve misije u kojima se simuliraju uslovi s kojima bi se mogli suočiti astronauti na Marsu. Njihov cilj je testiranje i razvoj metoda i tehnologija koje bi trebalo da spreče i reše potencijalne probleme prilikom leta na Mars i Mesec, rekli su iz NASA-e.

Agencija trenutno prihvata prijave za prvu misiju nazvanu “Crew Health and Performance Exploration Analog” za koju su u Hjustonu pripremili poseban modul nazvan – Mars Dune Alpha. Modul se sastoji od četiri privatne prostorije za članove misije, radnih prostora, medicinskih stanica i prostora za uzgajanje hrane.

U modulu će se simulirati izazovi s kojima će se suočiti astronauti na Marsu – poput ograničenih resursa, problema s opremom, kašnjenja komunikacije, a i ishrana će biti prilagođena takvim uslovima.

Uslovi za prijavu na ovu misiju su da su osobe stare između 30 i 55 godina, da imaju diplomu iz STEM područja, a obavezan je i zdravstveni pregled kakav moraju da prođu i astronauti. Prijave se primaju do 17. septembra, a misija bi trebalo da počne početkom sledeće godine.

Učestvovanje u misiji NASA će novčano nagraditi, ali iznos još nije poznat.

Danas objavljeno

Julia Roberts objavila rijetku fotografiju svojih blizanaca koje skoro nikada ne pokazuje u javnosti

Vanja A

Kako se zaštititi na društvenim mrežama?

Vanja A

Prelijepa mis Amerike ima snažnu poruku

Zeljka

Ostavite komentar