20. Septembra 2020.

NASA testira strategiju za bezbjednije slijetanje na Mjesec i Mars

Big Portal

U pitanju je projekat Safe and Precise Landing Integrated Capabilities Evolution (SPLICE), čiji je cilj da pospeši bezbednost sletanja, a uz pomoć sistema koji kombinuje laserske senzore, jednu kameru, super-brzi kompjuter i specijalno dizajnirane algoritme. Sistem je namenjen budućim Artemis misijama koje će krenuti ka Mesecu, kasnije i ka Marsu, a sistem bi trebalo da omogući sletanje na različitim terenima, što bi automatski povećalo broj odgovarajućih pozicija za spuštanje kosmičkih letelica.

SPLICE funkcioniše tako što prvo upoređuje skenove površine koja se nađe ispod letelice sa bazom podataka koja sadrži informacije o površinama na koje se ranije sletalo, te na visini između četiri i sedam kilometara uz pomoć laserskih senzora utvrđuje koje je mesto najbezbednije za sletanje. Eksperti očekuju da se sistem nađe u okviru Artemis misije koja je planirana za 2024. godinu, kada bi na Mesec trebalo da sleti i prva žena astronaut.

Prvo testiranje trebalo bi da se dogodi tokom leta Blue Origin New Shepard rakete. Početak misije još uvek nije poznat, ali se zna da će se prvo SPLICE sletanje dogoditi na Zemlji, budući da je precizno i sigurno sletanje na druga nebeska tela i dalje veliki izazov. To bi sa novim sistemom trebalo da se promeni, ali NASA-u čeka još puno posla.

Izvor: Futurism/PCPress

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare