NASA testira strategiju za bezbjednije slijetanje na Mjesec i Mars - BIGportal.ba
PlayGameR Tehnologija

NASA testira strategiju za bezbjednije slijetanje na Mjesec i Mars

NASA je konstruisala novi sistem koji bi slijetanje na Mjesec i Mars mogao da učini daleko manje rizičnim. Strategija bi trebalo da se testira tokom neke od sljedećih misija, pa je već planirana akcija čiji će cilj biti da se provere svi elementi koji bi u bliskoj budućnosti mogli da doprinesu većoj bezbednosti astronauta.

U pitanju je projekat Safe and Precise Landing Integrated Capabilities Evolution (SPLICE), čiji je cilj da pospeši bezbednost sletanja, a uz pomoć sistema koji kombinuje laserske senzore, jednu kameru, super-brzi kompjuter i specijalno dizajnirane algoritme. Sistem je namenjen budućim Artemis misijama koje će krenuti ka Mesecu, kasnije i ka Marsu, a sistem bi trebalo da omogući sletanje na različitim terenima, što bi automatski povećalo broj odgovarajućih pozicija za spuštanje kosmičkih letelica.

SPLICE funkcioniše tako što prvo upoređuje skenove površine koja se nađe ispod letelice sa bazom podataka koja sadrži informacije o površinama na koje se ranije sletalo, te na visini između četiri i sedam kilometara uz pomoć laserskih senzora utvrđuje koje je mesto najbezbednije za sletanje. Eksperti očekuju da se sistem nađe u okviru Artemis misije koja je planirana za 2024. godinu, kada bi na Mesec trebalo da sleti i prva žena astronaut.

Prvo testiranje trebalo bi da se dogodi tokom leta Blue Origin New Shepard rakete. Početak misije još uvek nije poznat, ali se zna da će se prvo SPLICE sletanje dogoditi na Zemlji, budući da je precizno i sigurno sletanje na druga nebeska tela i dalje veliki izazov. To bi sa novim sistemom trebalo da se promeni, ali NASA-u čeka još puno posla.

Izvor: Futurism/PCPress

Danas objavljeno

Google Search će sada prikazivati 6 strana rezultata pretrage umjesto jedne

Vanja A

Od sada možete lakše koristiti PDF dokumenta prilikom Microsoft TEAMS komunikacije

Vanja A

Kako izgleda unutrašnjost laptopa sa ugljeničnim vlaknima?

Vanja A

Ostavite komentar