NASA otklonila kvarove, očekuje nas ponovni pokušaj Artemis 1 lansiranja - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

NASA otklonila kvarove, očekuje nas ponovni pokušaj Artemis 1 lansiranja

Krajem avgusta meseca ove godine dogodio se prvi neuspešni pokušaj lansiranja Artemis 1 svemirske letelice zbog problema sa sprovođenjem i upotrebljavanjem pogonskog goriva. Nakon njega, ponovno neuspešno lansiranje dogodilo se 3. septembra, samo nekoliko dana kasije. Međutim, kako navodi Endgadget, problemi su izgleda otklonjeni, a novo lansiranje je zakazano.

Riješeni problemi

Nakon popravljanja problema koji su otkriveni tokom prethodnih pokušala slanja svemirske letelice Artemis 1 na put ka Mesecu, NASA je uspešno obavila testiranje dodavanja ohlađenog goriva u sistem za inicijalno lansiranje. Uočeni problem uzrokovao je stvaranje prevelikog pritiska koje su se javljale u linijama za dovođenje goriva do motora, što je i dovodilo do curenja vodonika i neophodnosti za odlaganjem lansiranja zbog ugroženosti života posade.

artemis_i_rocket_on_pad.jpg

Kako bi otklonili ovaj problem, tim inženjera iz NASA podesio je proceduru za punjenje raketnih motora gorivom tako što su usporili tempo promene internih temperatura i pritiska i time sprečili pojavu preteranog “curenja” vodonika. Pored toga, zamenjeni su i “pečate” nakon što su primetili blago ulegnuće koje je najverovatnije doprinelo stvaranju pogodne situacije za curenje vodonika. U ovom trenutku, nivo curenja vodonika doveden je u granice normale i ukoliko se dogodi prilikom lansiranja ne bi trebalo da dovede do neželjenih posledica i ponovnog otkazivanja.

Novi datum

Nakon što su sva testiranja obavljena, direktor programa lansiranja Čarli Blekvel-Tomson izjavio je kako su testovi protekli “veoma dobro” i kako je tim uspeo da ispuni sve ciljeve koje je postavio. Ostaje da NASA ispita sve dobijene rezultate kako bi odlučili da li će uspeti da Artemis 1 pripreme za predloženi datum ponovnog lansiranja koje bi trebalo da se dogodi 27. septembra.

Danas objavljeno

Video igre na koje treba obratiti pažnju u oktobru

Vanja A

Da li vještačka inteligencija već bolje čita sa usana od ljudi?

Vanja A

Twitter nagoveštava kako će izgledati opcija izmijene tvitova

V.R.

Ostavite komentar