26. Septembra 2022.

NASA letjelica će se uskoro sudariti s asteroidom

Big Portal

Demonstracija će se dogoditi na udaljenosti od 11 miliona kilometara, a meta NASA-ine sonce je asteroid Dimophos. Agencija je saopštila da asteroid trenutno nije na putu prema Zemlji niti će ga test poslati prema nama. Sudar će se dogoditi kasno večeras, a sve će posmatrati teleskopi sa udaljenosti uključujući novi svemirski teleskop James Webb.

Naučnici vjeruju da je dovoljna mala promjena brzine asteroida kako bi se promijenila njegova putanja, odnosno kako bi prošao pored Zemlje. Uslov je da se to učini na vrijeme.

Misija DART će provjeriti tu teoriju tako što će sonda udariti u Dimorphos širok 160 km pri brzini većoj od 20.000 km/h. Udar bi trebao promijeniti njegovu putanju oko mnogo većeg asteroida pod nazivom Didymos.

NASA je obećala spektakularne fotografije koje će biti napravljene dok se sonda teška 570 kg približava sojoj meti. Međutim, ona ima težak zadatak jer će u samo 50 posljednjih minuta moći napraviti razliku između dva asteroida. Navigacijski softver će prilagoditi putanju kako bi došlo do direktnog sudara.

Letjelica DART je već obavila jedan zadatak jer je prije nekoliko dana ispustila italijanski satelit težak 14 kg. Taj satelit će snimiti šta će se dogoditi prilikom sudara, kao i krater koji će nastati nakon toga.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare