29. Jula 2020.

NASA lansira sondu na Mars: Slijeće u krater nazvan po opštini u Republici Srpskoj

Big Portal

Snežana Ružičić, načelnica Jezera, kaže da se već nekoliko meseci pripremaju za dan lansiranja i ističe da je bila planirana velika manifestacija, ali da je morala biti otkazana zbog koronavirusa, prenose banjalučke Nezavisne.

Umesto toga, biće organizovano onlajn praćenje lansiranja putem aplikacija i društvenih mreža.

Ružičićeva ističe da pripreme traju još od kada joj je Erik Nelson, ambasador SAD u BiH, u Jezeru uručio zvaničan dopis NASA da je upravo krater Jezero na Marsu odabran kao lokacija na kojoj će rover “Persiverens”, nakon spuštanja na Mars, tražiti dokaze da na Marsu postoje mikroorganizmi, što bi potvrdilo da je ta planeta nekad bila nastanjena živim bićima i pogodna za ljudski život.

Ona kaže da će praćenje lansiranja, leta sonde, spuštanja u krater Jezero i naučne aktivnosti koje će uslediti trajati nekoliko narednih godina.

Naglasila je da su podršku dobili od Srđana Rajčevića, ministra za visoko obrazovanje i naučnotehnološki razvoj RS, a da su uputili dopise univerzitetima u Banjaluci, Mostaru i Sarajevu da im se pridruže u promociji nauke među decom i omladinom.

Na sajtu NASA istaknuto je da je ovo njihova najvažnija misija, a opština Jezero je navedena na sajtu, u objašnjenju po čemu je krater na Marsu dobio ime.

Ken Ferli, glavni inženjer misije, izjavio je da je srećan zato što će krater Jezero biti početak budućeg naseljavanja Marsa i zbog činjenice da je dobio ime po jednoj maloj opštini.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare