23. Marta 2019.

NASA: Helikopter na Marsu

Big Portal

Na Mars su se do sada spuštale različite mašine, ali onih koje bi mogle da lete na samoj planeti nije bilo. Marsovski helikopter zamišljen je samo kao demonstracija, te će misija Mars 2020 uspeti i ako ne bude funkcionisao kako je planirano. Ipak, ako sve bude proteklo po planu to će značiti početak za potpuno nove mogućnosti u istraživanju dalekih svetova. Iako je helikopter već dobro poznata, i pomalo zastarela tehnologija na Zemlji, letenje na Marsu meće biti tako jednostavno, a zbog tankog atmosferskog sloja koja čini da helikopter koji leti tik iznad površine planete mora da se nosi na uslovima koji su jednaki onima koji se na Zemlji dešavaju na preko 30 hiljada metara visine – što je mnogo više od visine na kojoj avioni i helikopteri lete.

Tako su eksperti iz NASA-ine Jet Propulsion laboratorije morali da kreiraju letelicu koja je istovremeno neverovatno laka, ali i ekstremno jaka. Eksperti veruju da su uspeli u tome, ali rezultat nije helikopter u prirodnoj veličini, već letelica čije telo nije mnogo veće od prosečne lopte, i teži 1,8 kilograma. Rotor će imati oko tri hiljade obrtaja u minuti, što je 10 puta više od njegovih rođaka na Zemlji. Na kraju, najveći izazov bi moglo da predstavja upravljanje letelicom, a zbog kašnjenja u komunikaciji, koje na relaciji Zemlja-Mars u proseku iznosi pet minuta.

Marsovski helikopter je autonoman, predviđen za kratke letove, te ima solarnu bateriju koja će mu omogućiti da ostane u funkciji, te da se ne zamrzne tokom hladnih marsovskih noći. Misija će potrajati 30 dana, te će se u početku praktikovati jednostavni letovi od nekoliko sekundi, a na samo nešto više od tri metra od površine. Ako se prvi deo testiranja pokaže kao uspešan, kreatori planiraju letove od po 90 sekundi, koji će, ako se sprovedu do kraja, predstavljati ogroman korak ka naprednijim načinima za istraživanje drugih planeta.

Izvor: Astronomy

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare