12. Aprila 2019.

“Naš posao oko džihada još nije završen”

Big Portal

“Naš posao oko džihada još nije završen”, naveo je u izjavi portparol Zabiula Mudžahid.

Izjava je prosleđena putem Tvitera i sajta talibana.

Talibanska prolećna ofanziva obično označava početak onoga što se u Avganistanu smatra “sezonom borbi” iako su one poslednjih godina trajale i zimi.

Uprkos nedavnim mirovnim inicijativama, i talibani i vlada u Kabulu se nadaju da bi na bojištu mogli ojačati svoj položaj u pregovorima. SAD su u leto 2018. pokrenule niz razgovora s pobunjenicima ne bi li dovele rat do kraja.

I pripadnici avganistanske opozicije su se u februaru sastali s talibanima u Moskvi.

Nova runda avganistanskog unutrašnjeg dijaloga, koji za cilj ima “razmenu mišljenja”, planirana je od 19. do 21. aprila u Dohi. “Iako je veliki deo naše zemlje oslobodjen od neprijatelja, strani okupatori i dalje imaju politički i vojni uticaj u našoj islamskoj zemlji”, navedeno je u saopštenju talibana.

Ovogodišnja ofanziva je dobila ime al-Fath, odnosno “Pobeda” na arapskom jeziku. Kako je rečeno, naređen je koordinisani početak operacija u čitavoj zemlji da bi se “eliminisali sunarodnici koji služe u vojsci, policiji i paravojnim formacijama i koje okupatori koriste za sopstvene ciljeve”.

Avganistansko ministarstvo odbrane je talibansku objavu nazvalo “propagandom”. “Talibani neće postići svoje zle ciljeve i njihovo delovanje će biti poraženo, kao i prethodnih godina”, navelo je ministarstvo.

Izvor: Beta/AFP

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare