"Naš kanton zatvaraju, a drugi će opet da šire virus" Protestna šetnja u Sarajevu zbog mjera tokom vikenda - BIGportal.ba
Vijesti

“Naš kanton zatvaraju, a drugi će opet da šire virus” Protestna šetnja u Sarajevu zbog mjera tokom vikenda

Hotelijeri, ugostitelji i ostali predstavnici drugih privrednih subjekta u Kantonu Sarajevo okupili su se danas u znak protesta zbog novih mjera Vlade Kantona Sarajevo.

Adil Šurković je govorio ispred ugostitelja ponovivši zahtjeve demonstranata. Nakon toga su krenuli u šetnju od spomen-obilježja Vječna vatra do zgrade Vlade KS koju krive za loše rukovođenje epidemiološkom situacijom i čije ostavke traže ukoliko im ne ispune zahtjeve ili se stanje ne popravi nakon vikenda.

Kazali su da će proteste održavati svaki dan dok im ne budu ispunjeni zahtjevi, a to je uvođenje potpunog lockdowna i vanrednog stanja u BiH koje bi im omogućilo naknadu štete koju im donosi pandemija koronavirusa i mjere koje se donose u Bosni i Hercegovini, piše Klix.

– Oni su uveli dva dana zatvaranje, kakve to ima veze sa borbom protiv zaraze i zatvoren je samo Kanton Sarajevo. Znači da će svi ovi ljudi da šire virus po drugim dijelovima BiH, ostali kantoni normalno rade – rekao je Šurković.

Smatra da bi potpuni lokdaun omogućio smirivanju situacije u bolnicama što bi svima omogućilo jednostavniji rad.

U prethodnim danima su istakli kako oni već godinu dana, zbog mjera i zaraze, rade sa 30 odsto kapaciteta što im nije dovoljno da bi održali poslovanje. Najavili su i da će otpuštati radnike ukoliko se ne nađe način za pomoć.

– Mi ugostitelji više ne možemo dalje, naša egzistencija je potpuno ugrožena – zaključio je on.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Opozicija traži novo brojanje za predsjednika RS i za Narodnu skupštinu

Vanja A

Opozicija u Srpskoj sutra predaje zahtjev za poništavanje izbora za predsjednika

Vanja A

Policija provjerava glasanje u Krajišniku odakle potiče Trivićeva

Vanja A

Ostavite komentar