24. Marta 2019.

Narodnoj skupštini odgovoreno da li Jelena Trivić može dobiti podatke za PROVJERU DIPLOMA

Big Portal

Navedeno je ovo u mišljenju Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini, koje je dostavljeno Sekretarijatu Narodne skupštine Republike Srpske, a zatraženo povodom poslaničkog pitanja narodne poslanice PDP Jelene Trivić.

– Davanje ličnih podataka predstavlja jednu od radnji obrade ličnih podataka koja je regulisana članom 17. Zakona. U skladu sa odredbama ovog člana, kontrolor može dati lične podatke trećoj strani ukoliko ista ima pravni osnov da dobije i dalje obrađuje lične podatke koje traži. Pravni osnov za davanje ličnih podataka može biti, prije svega utvrđen javni interes, a potom zakonom utvrđena nadležnost ili zakonit interes treće strane, te saglasnost nosioca ličnih podataka – navodi se u mišljenju.

Kako dalje navode, propisani pravni osnovi nisu postavljeni kumulativno, što znači da je dovoljno postojanje jednog od tih osnova za davanje ličnih podataka trećoj strani.

– Saglasnost nosioca ličnih podataka nije potrebna ukoliko je ispunjen neki od uslova iz člana 6. Zakona, naročito ukoliko se radi o javnom interesu ili zaštiti zakonitih prava i interesa koje ostvaruje kontrolor ili treća strana, i ako ova obrada ličnih podataka nije u suprotnosti s pravom nosioca podatka da zaštiti vlastiti privatni i lični život – navodi se u mišljenju.

Kada je u pitanju konkretan slučaj, ističu da su institucije, organi, ustanove, preduzeća i drugi subjekti javnog sektora, osnovani u javnom interesu i njihov rad se zasniva na principu transparentnosti.

– U tom smislu, određene pojedinosti o zaposlenim u javnom sektoru, kao što su kvalifikacije za obavljanje poslova na koje su raspoređeni, podliježu većoj kontroli javnosti i isti ne mogu uživati zaštitu prava na privatnost u istoj mjeri kao zaposleni u privatnom sektoru – navodi se ovom dokumentu.

Dalje dodaju da je davanje podataka o zaposlenim u javom sektoru, kako je to navedeno u poslaničkom pitanju, od uticaja i na privatni život tih lica.

– Međutim, pored uticaja na privatni život, evidentno je postojanje zakonitog interesa za dostavljanje informacije na postavljeno poslaničko pitanje. Iako zaposlenici mogu imati štetne posljedice zbog davanja njihovih podataka, iste ne mogu nadjačati zakonit interes u pogledu vršenja kontrole kvalifikacija zaposlenih u javnom sektoru i ostvarivanja principa transparentnosti u vezi toga – zakljeno je u ovom dokumentu.

Podsjećamo, poslanica Jelena Trivić je tražila spiska svih zaposlenih radnika sa podacima o stručnoj spremi i ustanovi, mjestu i datumu sticanja diplome, od Vlade Republike Srpske, Kabineta predsjednika Republike Srpske, Narodne skupštine Republike Srpske, Vijeća naroda Republike Srpske, svih upravnih organizacija, javnih preduzeća, fondova, agencija i direkcija.

Povod za ovo pitanje jesu mnoge sumnjive diplome funkcionera, koje su, kako tvrdi, sticane na razne načine i na šta se godinama sumnja.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare