14. Jula 2022.

Narodni lijekovi mogu da pomognu: Šta da radite ako vas ubode stršljen?

Big Portal

Šta se događa u telu nakon uboda

Nakon uboda dolazi do stvaranja otoka, crvenila i osećaja svraba na oštećenom delu kože. Mali ubod može da prođe već za pola sata ili sat vremena, ali ako je osoba posebno osjetljiva na njegov otrov, može da otekne i čitava ruka, noga ili drugi dio tela na kojem se nalazi ubod. Crvenilo i svrab nakon uboda stršljena mogu da potraju i do 10 dana.

Kako deluje otrov stršljena

Stršljen pri ubodu ispušta manju količinu otrova, a i sam otrov je manje toksičan od pčelinjeg. Iako je njihov otrov manje toksičan od otrova ostalih osa, sadrži više acetilkolina, sastojka koja izaziva jak osećaj pečenja, a njihova žaoka takođe dublje prodire u kožu zbog čega i uzrokuje veću bol.

Po čemu je smrtonosniji ubod stršljena od uboda pčele

Pčele napadaju samo u odbrani, ako se osećaju ugroženo. Ubod stršljena je manje opasan nego što većina ljudi misli, osim za pojedince alergične na ubode insekata koji često saznaju da su alergični tek nakon prvog takvog neprijatnog iskustva.

Narodni lek

Mesto uboda potrebno je odmah isprati čistom vodom i sapunom kako bi se izbegao nastanak infekcije. Takođe, preporučuje se da se nanese sredstvo za dezinfekciju u obliku antiseptičkog spreja. Kako bi se smanjio otok, preporučuje se da se na ranu stavljaju hladne obloge svakih nekoliko sati, a mogu pomoći i esencijalna ulja nane i lavande koja će ublažiti svrab i bol. Za smirivanje upale i ublažavanje otekline, možete pokušati i korišćenjem eteričnog ulja nane mente ili lavande, a može pomoći i mast od gaveza ili nevena.

Šta da radite ako vas ubode stršljen:

Kako biste sprečili širenje otrova u telo, ubodeni dio tela držite povišeno u odnosu na trup. Ako je žaoka ostala u koži, pokušajte da je istisnete nožem za mazanje. Nemojte koristiti pincetu, jer se njome najčešće samo otrov dodatno istisne u telo, a žaoka ostane dublje u koži. Posebno su opasni ubodi na predelu grla i vrata, jer otok može da uzrokuje otežano disanje ili čak gušenje, zbog čega je ozleđenu osobu potrebno odmah odvesti u hitnu pomoć.

Šta ako ste alergični na ubod stršljena?

Za ljude koji su alergični na ubode insekata savetuje se da: žaoku odmah uklone sa mesta uboda i stave hladnu oblogu, da imaju lekove u pripravnosti, u slučaju potrebe da primene hitnu terapiju (epipen, antihistaminik, kortikosteroid), izbegavaju brze pokrete poput mahanja rukama zbog teranja insekata, jer tada postaju agresivni, izbjegavaju jake mirise poput parfema (neke kreme za sunčanje, losione sa mirisom) jer oni privlače insekte, izbegavaju da jedu slatko i sočno voće u otvorenom prostoru, budite oprezni pri radu u vrtu, zaštitite otvorene delove tela dok radite u voćnjaku, nemojte da hodate bosi po travi, jer pčele često borave u detelini, izbegavaju široku i lepršavu odeću žarkih boja jer se žaoka može uvući pod odeću, slatke namirnice drže pokrivenim, kante za smeće drže zatvorenim, prozor u spavaćoj sobi držite zatvoren tokom dana ili se zaštitite mrežom protiv insekata?

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare