29. Decembra 2022.

Narodna skupština usvojila Zakon o nepokretnoj imovini

Big Portal

Za ovo zakonsko rješenje glasala su 64 poslanika, od kojih je 45 bilo za, četiri protiv, dok je 15 bilo uzdržano, prenosi Srna.

Razlozi za donošenje ovog zakona proizlaze iz činjenice da je Ustavom BiH izvršena podjela javne vlasti entiteta i institucija BiH, a Ustavom Republike Srpske propisano je da Republika uređuje i obezbjeđuje, između ostalog, svojinske i obligacione odnose i zaštitu svih oblika svojine, ali da nije donesen zakon koji precizno definiše nepokretnu imovinu koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Riječ je o nepokretnoj imovini koja je upisana kao svojina subjekata u javnim evidencijama o nepokretnostima, za čije je vođenje nadležna Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Narodna skupština izglasala je ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića za potpredsjednika Vlade Srpske iz reda bošnjačkog naroda, a ministra pravde Srpske Miloša Bukejlovića za potpredsjednika Vlade Srpske iz reda hrvatskog naroda.

Poslanici su po hitnom postupku usvojili Zakon o prestanku važenja Zakona o posebnim republičkim taksama, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Fondu i finansiranju zaštite životne sredine Republike Srpske, i Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o republičkoj upravi.

Poslanici su usvojili i Odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj investicionoj banci po projektu “Medicinski kompleks Banjaluka”, kao i Zakon o metrologiji u Republici Srpskoj.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić zaključio je današnje zasjedanje pete posebne sjednice parlamenta, navodeći da će poslanici o datumu nastavka sjednice biti blagovremeno obaviješteni.

(BN Foto:NSRS)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare