Narod pozvan da bude lojalniji Kim Džon Unu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Narod pozvan da bude lojalniji Kim Džon Unu

Severna Koreja danas je obeležila 10 godina smrti bivšeg lidera Kim Džong Ila pozivima na veću lojalnost javnosti njegovom sinu i aktuelnom vođi Kim Džong Unu.

Za 10 godina na čelu Severne Koreje od očeve smrti, Kim Džong Un (37) je obezbedio istu apsolutnu vlast koju su imali njegov otac Kim Džong Il i deda Kim Il Sung, osnivač države.

Uprkos ogromnim ekonomskim šokovima izazvanim strogim merama zbog kovida-19 i već dugo “uspavanim” diplomatskim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama Severna Koreja ne pokazuje znake političke nestabilnosti.

U Severnoj Koreji danas su zastave spuštene na pola koplja, a u podne se oglasila sirena.

Brojni Severnokorejci danas položu cveće i odaju počast pokojnom vodji na brdu Mansu u centru Pjongjanga gde se nalaze ogromne bronzane statue Kim Džong Ila i osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga.

Aktuelni lider Kim Džong Un je prethodnih godina na godišnjicu smrti svog oca odlazio u mauzolej gde se nalaze balsamovana tela njegovog oca i dede i organizovao državne skupove.

Očekivalo se da će to učiniti i ove godine, ali državni mediji Severne Koreje nisu izvestili o bilo kakvim javnim aktivnostima. Državne novine objavile su članke u kojima se slavi Kim Džong Il i poziva na veće jedinstvo i lijalnost Kim Džong Unu.

“Trebalo bi da uložimo sve napore da ojačamo naše jedinstvo … tako što ćemo ujedinjeni stajati iza uvaženog druga Kim Džong Una”, navedeno je u uvodniku glavnog severnokorejskog lista Rodong Sinmun.

Danas objavljeno

Protest zbog ubistva djevojčice: “Svi samo obrađuju papire, a mog deteta nema”

M.

Svijetu prijeti nuklearno uništenje? “Putin se ne šali”

M.

Američki general priznao: Za relativno malu sumu smo dobili da se Ukrajinci umjesto nas bore i ginu u ratu protiv Rusije!

M.

Ostavite komentar