Narkobosa iz BiH hrvatska policija našla u gepeku - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Narkobosa iz BiH hrvatska policija našla u gepeku

Kad je na graničnom prelazu Bregana u ponedjeljak ujutro policija uočila BMW “tricu” bh. tablica, koji je iz Hrvatske trebao ući u Sloveniju, auto im se učinio sumnjivim.

BMW kojim je upravljao BiH državljanin K.S. prestrojili su u trak za pregled, no ništa ih nije moglo pripremiti na ono što su zatekli kada su zamolili vozača da otvori gepek. Naime, iza par kofera, stisnut u gepeku, iz “trice” im se smiješio korpulentni Edin Kametović zvani Dlaka (38), diler iz BiH za kojim je Italija raspisala Europski uhidbeni nalog zbog optužbi da je bio jedan od šefova zločinačke organizacije koje je u Italiji prodavala heroin, kokain, marihuanu, amfetamine…

Kametović je početkom prošle godine osumnjičen kao dio grupe koju su u saradnji s hrvatskim MUP-om razbile italijanska i slovenska policija, a pod istragom su se ukupno našle 23 osobe, od kojih su većina državljani Italije i BiH, ali i dvojica državljana RH – Dragan Hilak iz Osijeka te Alen Novaković iz Solina.

Obojica Hrvata te Kametović i još četvorica državljana BiH u trenutku hapšenja bili su nedostupni italijanskom pravosuđu te su za njima izdani nalozi za hapšenje. Iza rešetaka su završili Zahid i Anis Šerifović iz Brčkoga, Makedonci, jedan Marokanac i 15-ak Italijana. Prema optužbama, oni su u Italiju iz BiH uvezli drogu u vrijednosti oko 600.000 evra i tamo je preprodali.

U aprilu ove godine izrečene su i presude, od čega je niz okrivljenih osuđen u odsustvu, a među njima i Kametović. Dobio je sedam godina zatvora, a više od njega su dobili Anis Šerifović koji je osuđen na 13 godina i četiri mjeseca zatvora te njegov brat Zahid Šerifović koji je osuđen na 12 godina zatvora. Osječanin Dragan Hilak osuđen je na četiri godine zatvora, dok je u odnosu na Novakovića, inače prilično poznatog gosta hrvatskih “crnih kronika”, postupak privremeno prekinut jer je u bjekstvu.

Naime, hrvatsko pravosuđe je protiv Novakovića, kojega su mediji prozvali “dalmatinskim kraljem prevara”, vodilo više postupaka, a u nekima od njih je i osuđen. Nakon hapšenja na Bregani, Kametović je odveden na sud u Velikoj Gorici, gdje mu je određen istražni zatvor radi predaje Italiji.

Kametović se, neslužbeno saznaje Jutarnji list, na sudu u V. Gorici u prisutnosti svog advokata Gordana Pregleja protivio izručenju Italiji. Umjesto toga traži da ga se izruči u BiH, jer je i njegova zemlja za njim raspisala potjernicu radi izdržavanja kazne od godinu i devet mjeseci zatvora.

(Hercegovina.info)

Danas objavljeno

Erdogan tvrdi i dokazaće – “Licemerje”

M.

Sutra počinju pregovori

M.

Direktan sudar: Među povrijeđenim i dvoje djece

M.

Ostavite komentar