25. Marta 2021.

“Narednih dana prelazimo milion sa drugom dozom vakcine, popuštanje možda sledeće nedelje”

Big Portal

Odgovorajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije, Brnabićeva je rekla da se nada da će naredne nedelje moći da se popuste mere pošto sada, kako je istakla, brojke stagniraju.

“Danas je bilo 5.226 zaraženih, što je oko 30 odsto od testiranih”, dodala je Brnabićeva.

Navela je da očekuje da ćemo u narednih nekoliko dana preći broj od milion revakcinisanih.

Na pitanje poslanika SPP – USS Samira Tandira kada će biti popuštene mere, Brnabić je rekla da vlada i Krizni štab pokušavaju da naprave dobar balans između zdravlja stanovništva i zdravstvenog sistema, kao i potreba privrede.

Premijerka kaže da je uvedena i treća kategorija, a to su potpuno imunizovani odnosno zaštićeni građani, kod kojih je prošlo tri nedelje od revakcinacije i da njih ima 564.663, što je malo ispod deset odsto punoletnog stanovništva.

Ističe da se epidemiološka situacija analizira na svaka dva sata i da se tu pre svega vodi računa o tri stvari – zdravlju nacije, privredi i mentalnom zdravlju stanovništva.

“Svaki dan razmišljamo kada možemo da popustimo mere, ali najvažnije je da damo podršku zdravstvenim radnicima, jer oni sada najviše trpe”, dodala je premijerka.

Preko portala se dnevno prijavljuje oko 10.000 građana, dodala je Brnabićeva i izrazila očekivanje da će biti više ljudi prijavljenih za vakcinaciju na selu uz podršku lokalnim samoupravama.

Dodatne isporuke “sinofarma” i “sputnjika”
Istakla je da će imunizaciju dodatno ubrzati nove količine vakcina koje treba da stignu u Srbiju, a to je dodatnih 500.000 Sinofarmovih cepiva početkom aprila.

Brnabić je dodala da se očekuje 5. aprila i dodatnih 106.000 Fajzerovih vakcina.

Kada je reč o daljoj pomoći privredi, Brnabićeva kaže da će već sutra u vladi biti održani sastanci sa predstavicima sektora koji su najviše pogođeni krizom.

Prema njenim rečima, pokazatelji privednog rasta u prvom kvartalu ove godine malo bolji nego što se to očekivalo, ali da treba imati u vidu da je prošle godine rast u prvom kvartalu bio veći od šest odsto i da je zato bio očekivan pad u odnosu na taj rezultat.

“Industrija nastavlja da raste i vidi se oporavak. To nas ohrabruje”, dodala je Brnabić.

Brnabićeva Kamberiju: Kao poslanik morate poštovati Srbiju
Reagajući na izjavu poslanika Ujedinjene doline – SDA Sandžaka Šaipa Kamberija da je predsednik Aleksandar Vučić pokazao “pretenzije Srbije prema Kosovu” time što je objavio kartu Kosova sa srpskom zastavom, premijerka mu je poručila da kao poslanik u parlamentu mora da poštuje Srbiju, kao i to da je KiM pokrajina u sastavu Srbije.

Kamberi je rekao da je primetio provokacije koje, tvrdi, pregovarački proces mogu da vrate na početak, dodavši da je “za takve provokacije ranije bio zadužen Marko Đurić, a da je tu ulogu sada preuzeo predsednik Srbije”.

“Objavljivanje karte Kosova sa srpskom zastavom simbolična je provokacija koja pokazuje pretenzije Srbije prema Kosovu, ali predstavlja i simboliku Kosova bez Albanaca”, rekao je Kamberi.

Brnabićeva mu je odgovorila da je on u Narodnoj skupštini, da je poslanik i da mora da poštuje Srbiju i samim tim da je Kosovo i Metohija pokrajina u okviru Srbije, na šta su poslanici reagovali aplauzom.

Dodala je da je to sasvim jasno i da su rasprave na tu temu nepotrebne.

“Karta Autonomne pokrajine KiM koja je obeležena srskom zastavom je karta koja je uobičajena. Tu takvu kartu sa srpskom zastavom priznaje više od polovine zemljine kugle. Oni koji misle da KiM nije u Srbiji su u manjini. Zastava neke druge zemlje ili izmišljene zemlje na KiM pokazuje pretenzije stranih sila ka srpskoj teritoriji. Kako je objavio Vučić to je istina i to tako treba da bude”, rekla je premijerka.

Navela i da niko “u poslednjih ko zna koliko decenija nije uradio više za dobrosusedske odnose od predsednika Vučića”, podsetivši da nije čak ni reagovao na provokacije.

“Svaki put kada su drugi provocirali slao je poruke mira, trudio se da Srbija ne odgovara na agresivan način. Nikome nije u interesu da region bude nestabilan, ponajmanje Srbiji”, zaključila je Brnabićeva.

RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare