15. Novembra 2022.

Naređenje pred sukob? “Obuzdajte ih”

Big Portal

Severni sused je, provokativan sa svojim nuklearnim i balističkim raketnim programima, saopštila je njegova kancelarija posle razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Jun i Si održali su svoj prvi bilateralni sastanak na marginama samita G20 na indonežanskom ostrvu Bali usred pojačanog testiranja oružja Severne Koreje.

Predsednik Južne Koreje je zabrinut

Pjongjang je ove godine sproveo niz raketnih testova, uključujući verovatno neuspešno lansiranje interkontinentalne balističke rakete, a nedavno je ispalio stotine projektila u more dok su Južna Koreja i SAD održavale zajedničke vojne vežbe.

Jun je izrazio zabrinutost jer je izolovana komunistička Severna Koreja eskalirala tenzije sa neviđenim brojem nuklearnih i raketnih provokacija, saopštila je njegova kancelarija.

“Nadam se da će Kina preuzeti aktivniju, konstruktivniju ulogu kao članica Saveta bezbednosti UN i susedne zemlje”, rekao je Jun Siju, navodi se u saopštenju. Si je pozvao na bolje međukorejske odnose, rekavši da je spreman da podrži Junovu ponudu da pruži pomoć Severnoj Koreji u zamenu za denuklearizaciju ako je severni sused voljan da to prihvati.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare