Naredba o raspodjeli 80 kineskih respiratora stavljena van snage! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Naredba o raspodjeli 80 kineskih respiratora stavljena van snage!

Federalni štab civilne zaštite na današnjoj sjednici je stavio van snage naredbu od 29. aprila o raspodjeli 80 respiratora.

Prvobitnom odlukom je bila planirana raspodjela respiratora koje je kupila Vlada FBiH odnosno FUCZ preko firme “FH Srebrena malina”. Respiratori su trebali biti podijeljeni kantonima na području FBiH.

Naredba o raspodjeli od 29. aprilaNaredba o raspodjeli od 29. aprila

Podsjetimo i da je šefica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević potpisala odluku o raspodjeli spornih respiratora koje je iz Kine uvezla firma Srebrena malina. Tada je postavljeno pitanje zašto je Milićević potpisala raspodjelu ukoliko se ranije požalila na nepravilnosti nabavke i ako se zna da je u toku istraga.

Tužilaštvo BiH je nedavno saopćilo da je u nalazu vještaka utvrđeno da nabavljeni respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19.

Stavljanje naredbe van snageStavljanje naredbe van snage

80 nabavljenih respiratora nikada nije ni krenulo ka zdravstvenim ustanovama, već se nalaze u skladištu, dok preostala pošiljka od 20 respiratora nikada nije ni stigla u BiH.

Klix.ba

Danas objavljeno

Peskov: Nemoguće je zaljuljati brod u Rusiji, Putin ima mnogo veću podršku

V.R.

Državljanin Rusije uhapšen na grčkom ostrvu

V.R.

Italija će preduzeti pravne mjere protiv kompanija Fajzer i AstraZeneka

V.R.

Ostavite komentar