22. Oktobra 2020.

NARASTAJUĆI PROBLEM: Izolacija nastavnika može ostaviti đake bez predavača

Big Portal

Na to upozorava predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Miroslav Poporžen. Prema posljednjim podacima, 34 nastavnika u banjalučkoj regiji je u izolaciji, a samim tim ne može dolaziti na posao. Ta cifra se, kako Popržen dodaje, konstantno mijenja, odnosno raste.

–Trenutno je najveći problem što imamo sve veći broj nastavnika ili učitelja koji se nalazi u takvoj situaciji. Bojim se da će se, ako se tako nastavi, dovesti u pitanje nastavni proces s aspekta nastavnika, jer neće imati ko držati časove đacima – istakao je on.
Rokade

Objasnio je da škole za sada nekako mogu da pokriju ta odsustva, ali i zapitao koliko dugo će to biti moguće.

–Prebacuju ljude iz drugih smjena da mijenjaju odsutne nastavnike ili slično, ali vidite primjer škole „Borisav Stanković“. Tu već imaju veći problem – naveo je Popržen.

Naime, u ovoj školi u Lazarevu se ukupno 10 nastavnika nalazi u izolaciji. Od toga su dva pozitivna, a ostali su morali ostati kod kuće jer je utvrđeno da su im na virus korona pozitivni članovi porodice ili su bili u kontaktu sa zaraženima.

Ovakvih poteškoća, iako ne u toj mjeri, ima u OŠ „Sveti Sava“, u kojoj je on direktor, potvrdio je Popržen.

–Imali smo jednu učiteljicu koja je bila pozitivna i ona je u izolaciji. Nju su zamijenili drugi učitelji i za sada je podnošljivo, ali to se iz dana u dan mijenja. Evo, trenutno imam informaciju da je kćerka jedne nastavnice pozitivna, tako da će i ona morati u izolaciju – rekao je Popržen.

Mjere

Kaže da je u svim ovim problemima dobro što u školama nije došlo do širenja zaraze, već da se radilo o kontaktima van škole.

–Sreća je što nismo imali nijedan slučaj prenosa u školama. Ne mogu reći da je tako nešto nemoguće, ali za sada se ovakav koncept organizacije nastave pokazao kao dobar. U školama se poštuju mjere, nastavnici nose maske, tu je i fizička distanca, prepolovljena su odjeljenja i konstantno se radi dezinfekcija – naveo je Popržen.

Da situacija nije nimalo bezazlena pokazuju i aktuelne informacije. Trenutno je najteža situacija u OŠ „Borisav Stanković“, gdje je odsutno 10 nastavnika. Direktor ove škole u Lazarevu, Rade Krecelj, objasnio je da je uprava škole za odsutno osoblje obezbijedila zamjenu.

–Đacima predaju nastavnici iz produženog boravka, uključili smo pedagoga i psihologa, nekada i ja predajem, a putem Zavoda za zapošljavanje smo obezbijedili profesora razredne nastave – kazao je Krecelj.

Sličnih slučajeva ima i u drugima školama, ali za sada ne u tolikom broju. Uglavnom su se cifre zadržale između jedan i tri.

I pored naglog povećanja broja zaraženih virusom korona, nadležni su potvrdili da u školama, ali ni u predškolskim ustanovama, nije utvrđeno prenošenje virusa korona.

–Vodeći evidenciju o pozitivnim učenicima, nastavnicima i profesorima, došli smo do saznanja da nije došlo do širenja virusa u školama i vrtićima, već isključivo putem porodičnih kontakata – precizirali su u Domu zdravlja.

Rješenja

Miroslav Popržen kaže da su za ovakvu situaciji moguća i neka rješenja.

–Većina nastavnog osoblja koje je u izolaciji dobro se osjeća. Većina nije zaražena, a oni koji jesu uglavnom nemaju težu kliničku sliku. Kada je u pitanju razredna nastava, cijela odjeljenja mogla biti kod kuće, pa da učenici prate onlajn nastavu, dok su njihovi nastavnici ne vrate na posao – kazao je Popržen.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Autor: Vesna Popović

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare