Narandžasta lampica u retrovizoru – da li je ovo najkorisniji sistem asistencije? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Narandžasta lampica u retrovizoru – da li je ovo najkorisniji sistem asistencije?

U novijim modelima automobila često možete videti narandžastu ili crvenu lampicu kako treperi u uglu spoljnjeg retrovizora i upozorava vozača na prisustvo drugih vozila u mrtvom uglu.

Savremeni automobili imaju sve više elektronskih sistema pomoći vozaču, da se prosečan vlasnik vozila sve teže snalazi sa njima.

Mnogi od ovih sistema već su postali standardni deo opreme svakog novog automobila u Evropi, pa se vozačima savetuje da se dobro upoznaju sa njima pre nego što sednu za volan svog novog (ili novijeg polovnog) četvorotočkaša.

Jedan od najkorisnijih sistema nesumnjivo je upozorenje na vozila u mrtvom uglu vozača. Reč je o automobilima koji se kreću u susednoj traci iza vašeg, i koje zbog njihovog trenutnog položaja više ne možete da pratite na spoljnjem retrovizoru, a još nisu ušli u polje vašeg perifernog vida.

Promjena trake u takvom trenutku može dovesti do sudara, što je naročito opasno u vožnji pri velikim brzinama na auto-putu.

Zato ovaj sistem mnogi smatraju najvažnijim i najkorisnijim od svih modernih bezbednosnih sistema u automobilima.

Zbog toga su godinama unazad proizvođači premijum automobila, a u poslednje vreme i gotovo svi ostali mejnstrim auto-brendovi opremili automobile sistemom BLIS (Blind Spot Monitor), tj. upozorenjem na automobile u mrtvom uglu.

Sistem detektuje objekte u zoni pored vozila pomoću senzora smeštenih u zadnjem braniku ili kamere postavljene ispod retrovizora. Sistem se automatski aktivira kada objekat uđe u mrtvi ugao.

Osim svetlosne signaline lampice smeštene u ugao spoljnjeg retrovizora, javlja se i zvučni signal ukoliko vozač aktivira migavac i počne manevrisati sa namerom da promeni traku prema vozilu u mrtvom uglu.

Treba napomenuti da se ovaj sistem obično aktivira pri određenim brzinama, pa zato možda neće funkcionisati, na primer, kada automobil miruje ili se kreće veoma polako u gužvi, jer bi to za vozača bilo prilično opterećujuće.

Danas objavljeno

Nedeljna galerija: Ford Focus

Vanja A

Koliko često gledate u ovaj mjerač na instrument tabli i zašto je to važno?

V.R.

Kada ni Mini nije dovoljno mini

V.R.

Ostavite komentar