26. Januara 2022.

“Napustite Ukrajinu”

Big Portal

To se navodi u saopštenju diplomatskog predstavništva.

“Bezbednosna situacija u Ukrajini je i dalje nepredvidiva zbog povećane opasnosti od vojnih aktivnosti Rusije. Američka ambasada poziva građane Amerike koji se nalaze u Ukrajini da razmotre mogućnost napuštanja zemlje sada, koristeći komercijalne ili druge privatne dostupne mogućnosti prevoza”, saopštila je ambasada.

Ranije je Stejt department dozvolio američkim diplomatama da dobrovoljno napuste Ukrajinu zbog zaoštravanja situacije između SAD, NATO-a i Ukrajine, sa jedne strane, i Rusije sa druge strane.

Za njima su usledile Velika Britanija i Australija. Juče se pridružio i Japan. Generalni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno saopštio je u utorak da vlada poziva svoje državljane da hitno napuste teritoriju Ukrajine.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije saglasili su se u ponedeljak da nema potrebe za bilo kakvim merama za evakuaciju zaposlenih iz Ukrajine, saopštio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj posle sastanka u Briselu.

U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da to potvrđuje i činjenica je Moskva znatno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom, a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare