2. Marta 2021.

Napravljen veštački mozak koji se razvija poput ljudskog

Big Portal

Istraživači iz Los Anđelesa sproveli su široku genetsku analizu takozvanih “organoida”, kojima je omogućeno da se razvijaju i rastu u laboratorijskim uslovima i do 20 meseci.

Otkrili su da veštački mozak raste u fazama koje se podudaraju sa razvojem mozga kod beba. Istraživanje sugeriše da se organoidi veštačkog mozga mogu razviti dalje od fetalnog stadijuma, što je suprotno dosadašnjim pretpostavkama.

S obzirom na to otkriće, organoidi možda mogu da sazru do te mere da budu upotrebljivi za istraživanje bolesti mozga odraslih osoba, poput demencije. Stvoreni su pomoću tzv. indukovanih pluripotentnih matičnih ćelija, iz kojih se mogu razviti mnogi drugi tipovi ćelija.

Matične ćelije koje su naučnici koristili dobijene su iz ćelija kože i krvi, a reprogramirane su da se vrate u embrionsko stanje.

Kada se ćelije izlože odgovarajućim hemikalijama i uslovima, one se razvijaju u ćelije mozga i samoorganizuju kako bi proizvele trodimenzionalne strukture koje su verna replika određenih aspekata razvoja pravog ljudskog mozga, prenosi portal Kliks.

Naučnici već koriste organoide ljudskog mozga za proučavanje neuroloških poremećaja, uključujući autizam, epilepsiju i šizofreniju.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare