Napravljen spisak "neprijateljskih zemalja": "Isključite nas" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Napravljen spisak “neprijateljskih zemalja”: “Isključite nas”

Zvanični Prag saopštava da je formiranje spiska “neprijateljskih zemalja” u Rusiji u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

To je izjavio ministar spoljnih poslova Češke Jakub Kulbanek.

“Radi smanjenja napetosti u bilateralnim odnosima Češka poziva Rusiju da se uzdrži od pominjanja Češke kao zemlje koja vodi neprijateljske akcije protiv Rusije i povuče preduzete mere“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu češkog Ministarstva spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, bez isključivanja zemlje sa ovog spiska nemoguće je vratiti se normalizaciji odnosa sa Moskvom.

Sredinom aprila Češka je optužila ruske obaveštajne službe za organizaciju eksplozije u Vrbjeticama 2014. godine u kojoj su poginule dve osobe. Moskva je tvrdnje nazvala nečuvenim i neosnovanim.

Češka je potom proterala 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi. Kao odgovor na to, rusko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je 20 čeških diplomata za persone non grata.

Kremlj je naveo da je incident u velikoj meri naštetio odnosima dveju država.

Posle toga je ruska vlada odobrila spisak neprijateljskih zemalja, na kojima se nalaze Češka i Sjedinjene Američke Države.

Dokument, između ostalog, uvodi ograničenja u radu diplomatskih institucija.

Prag je Moskvi dao rok da do kraja maja pošalje kući većinu svog diplomatskog osoblja – naredbe koje su stigle kao odgovor na nalaze čeških obaveštajnih službi da su dva agenta ruske vojne obaveštajne agencije GRU odgovorna za smrtonosnu eksploziju u skladištu municije na češkom tlu.

Dvojica agenata su optužena za trovanje nervnim agensima u Britaniji 2018. godine zbog koga su ruski dvostruki agent i njegova ćerka završili na bolničkom lečenju i za ubistvo Britanke.

Češka obaveštajna služba već dugo sumnja da je ruska ambasada u Pragu služila kao centar za ruske špijunske aktivnosti, ne samo ciljajući Češku, već i druge evropske lokacije.

Danas objavljeno

Pala odluka: Od februara obavezna vakcinacija

M.

Erdogan putuje u Ukrajinu: “Imam nadu”

M.

Putinu stigla nova prijetnja od Bajdena

M.

Ostavite komentar