14. Marta 2022.

Napravljen da traje: Mercedes star pola vijeka, a kao da je tek izašao iz fabrike

Big Portal

Mercedes-Benz W114 sa fotografija, koji će uskoro biti ponuđen na prodaju od strane specijalizovanog dilera u Poljskoj, svedoči o pouzdanosti i vanvremenskom dizajnu nemačkog proizvođača automobila. Ovakva vozila koja ostaju potpuno funkcionalna pet decenija nakon što su izašla iz fabrike pokazuju da su 70-ih godina automobili bili pravljeni da traju mnogo duže nego danas.

U pitanju je Mercedes-Benz W114 230.6 serije, koji se izrađivao između 1973. i 1976. Ima klasičnu limuzinsku karoseriju sa 4 vrata koju je dizajnirao Pol Brak, sa vertikalno orijentisanim farovima, velikom prenjdom maskom, uz naglašenu zdravu dozu hroma.

Prema sajtu KlasykaGatunku.pl, automobil je ceo svoj život proveo u rukama jedne porodice, što na neki način objašnjava besprekorno stanje za njegove godine. Prešao je 145.000 km otkako je napustio prodajni salon pre gotovo pola veka i dolazi sa stotinama stranica detaljne dokumentacije o servisu i održavanju.

Iako se u oglasu sugeriše da na automobilu “i dalje treba raditi”, uključujući poliranje i čišćenje kabine, njegovo stanje je na osnovu priloženih fotografija veoma dobro s obzirom na starost i kilometražu.

Foto: KlasykaGatunku.pl

Na spoljašnjosti nema tragova eksploatacije – ulubljenja ili ogrebotina, a hrom i dalje sija kao nov.

Slično tome, kabina izgleda elegantno i luksuzno sa “nebom” i tapacirungom svetlih boja na udobnim sedištima, u kontrastu sa crnom nijansom instrument table.

Foto: KlasykaGatunku.pl

Kao što nagoveštava oznaka “230” na vratima prtljažnika, ispod haube se nalazi 2.3-litarski šestocilindarski benzinski motor, uparen sa automatskim menjačem koji šalje snagu na zadnje točkove.

Ti motori su možda stari, ali su dokazali svoju izdržljivost prelazeći stotine i stotine hiljada km u sličnim vozilima koja se i dalje koriste kao taksiji u nekim zemljama širom sveta

Foto: KlasykaGatunku.pl

Limuzina W114 i kupe W115 su se proizvodili između 1968. i 1976. i bili su preteča Mercedesa E-klase. Baš kao i njegov naslednik W123, W114 je poznat po svojoj pouzdanosti tako da su mnogi primerci od 1,9 miliona automobila koji su napustili fabriku pre pola veka i danas u potpunosti funkcionalni.

Ne znamo cenu ovog W114, ali smo sigurni da će novi vlasnik u njemu uživati još mnogo godina.

Foto: KlasykaGatunku.pl
Foto: KlasykaGatunku.pl
Foto: KlasykaGatunku.pl
Foto: KlasykaGatunku.pl
Foto: KlasykaGatunku.pl
Foto: KlasykaGatunku.pl
Foto: KlasykaGatunku.pl

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare