Napravljen algoritam koji sprečava da se roboti međusobno sudaraju - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Napravljen algoritam koji sprečava da se roboti međusobno sudaraju

Ukoliko želimo da roboti funkcionišu u ograničenom prostoru, moramo da imamo inovativna rešenja.

Ako nastojimo da napravimo robotske automobile, moramo da razmišljamo kako će se više takvih kola ponašati u saobraćaju bez sudaranja. Univerzitet Nortvesterna možda ima rešenje.

Naučnici su napravili prvi decentralizovani algoritam koji sprečava sudaranje robota, koji je testiran na simulaciji sa 1024 robota. Manji roboti su bili u mogućnosti da funkcionišu u blizini sa drugima bez sudaranja. Formirali su oblike koji su bili unapred definisani u manje od minut, radili su efikasno i bez problema. Ovo će umnogome da pomogne u razvijanju kola kojima nije potreban vozač, u situaciji u kojoj na ulici ima više kola sa ovakvim funkcijama.

Predvodnik tima za istraživanje Majkl Rubenstajn naveo je da je ovo decentralizovan sistem, u kom ne postoji neko ko govori robotima šta da rade. “Svaki robot odlučuje sam. Ako jedan ne uspe da se snađe u prostoru, ostali će ipak uspeti da izvrše zadatak”, navodi Rubenstajn, a prenosi sajt Technology.org.

Prema njihovim nalazima, svaki robot komunicira sa svojim okruženjem. Locira prazno mesto i komunicira sa četiri robota u svom okruženju kako bi se uverio da mesto neće biti popunjeno drugim robotom. Nakon toga zauzme to mesto bez sudara.

Ovo istraživanje nije važno samo za razvijanje autonomnih vozila. Magacini i fabrike mogu da iskoriste prednosti ovih rezultata. Roboti će moći autonomno da pokupe i prenose terete i pakete po prostoru, što će podići produktivnost ovih radnih mesta.

Pogledajte snimak robota koji se pomoću ovog algoritma kreću u savršenoj harmoniji.

Danas objavljeno

LG za pet godina u gubitku 4,5 milijardi dolara, razmišlja o izlasku sa tržišta pametnih telefona

V.R.

Telegram nema end-to-end enkripciju po difoltu

V.R.

Gejmeri su 2020. proveli mnogo više vremena na Steam-u

V.R.

Ostavite komentar