Kokos i badem – riznica zdravlja
Bademi su fatastična, zdrava namirnica. Sadrže veliki dio dnevno preporučene količine vitamina, minerala, vlakana i aminokiselina, u 100 grama badema je 22 g ugljenih hidrata od čega 12 g dijetalnih vlakana, što je 49 odsto potrebnih vlakana dnevno.
Za razliku od mnogo drugih “egzotičnih” plodova koji su uglavnom bogati ugljenim hidratima, kokos uglavnom sadrži zdrave masti. Takođe ima proteina, nekoliko važnih minerala i male količine B vitamina. Sasvim dovolnno “karakteristika” koje ga čine neizostavnim sastojkom zdravih recepata.
Sastojci:
200 g oguljenih badema
60 g kokosovog ulja
40 g rižinog sirupa
150 g punomasnog kokosovog mlijeka
prstohvat himalajske soli
Priprema:
Oguljene bademe blago tostirajte na tavi ili u rerni zagrijanoj na 180 Celzijusovih stepeni oko 5-6 minuta. Pazite da ne pregore. Zatim ih prebacite u sjeckalicu te u nekoliko serija po 15 sekundi izblendajte u pastu, odnosno koliko vam jačina blendera to dopusti.
Zatim dodajte otopljeno kokosovo ulje, rižin sirup, malo soli te kokosovo mlijeko koje ste prethodno dobro promućkali u konzervi kako bi se pomiješali tekući i čvrsti dio.
Namaz ohladite prije posluživanja, a najbolje ide uz zdrav hljeb sa sjemenkama, dodajte kriške banane i drugo sezonsko voće.
Nezavisne.