21. Augusta 2019.

Napravite sami zobeno mlijeko – bez kuhanja!

Big Portal

Zrno zobi najbolji je izvor kalcija među žitaricama, koji zajedno s drugim mineralima (P, Fe, K, Mg, Zn) pridonosi zdravlju zubi i kostiju. Zob sadrži najviše masnih kiselina (oleinsku i linolensku) koje su raspoređene u izvrsnom omjeru. Bogata je i vlaknima koja utiču na smanjenje holesterola u krvi i poboljšanje probave.

Sastav ugljenih hidrata unutar zobi je takav (skrob i vlakna), da se oni sporo probavljaju i sporo ulaze u krv, čime se osigurava stalan izvor energije, bez naglih promjena šećera u krvi i hipoglikemičnih stanja, kao što je to slučaj kod rafinirane hrane. Zob sadrži i seline, nezasićenih masnih kiselina, antioksidanata i vitamina.

Sastojci: 
• 50 g oljuštene zobi
• 1 litra vode
• prstohvat soli

Priprema:
Zob operite i stavite u zdjelu. Ulijte toliko vode da je potpuno prekrije pa ostavite da se namače 8 sati, odnosno preko noći.

Bez kuhanja
Nakon namakanja zob procijedite pa je stavite u blender i dodajte litru svježe vode i prstohvat soli. Miksajte dok se potpuno ne usitni. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 1 sat, a zatim procijedite kroz fino cjedilo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare