Napravili pametnu WC šolju: Uzima otiske i analizira sve što je neophodno - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Napravili pametnu WC šolju: Uzima otiske i analizira sve što je neophodno

Naučnici neprestano razvijaju nove metode ispitivanja kako bi otkrili rane faze različitih bolesti. Neki od njih to čine na prilično neuobičajen način.

Profesor medicine sa Univerziteta Stenford, dr Sandživ Gambhir je sa svojim kolegama razvio “pametnu” wc šolju.

Ona može da otkriva više bolesti, prikupljajući i analizirajući uzorke stolice i urina od pacijenata. Ovo neobično istraživanje objavljeno je u časopisu “Nature biomedical engineering”.

“Naš koncept osmišljen je pre više od 15 godina. Kad god bih to pomenuo ljudi bi se nasmejali jer zvuči kao zanimljiva ideja, ali i pomalo čudna”, objasnio je Gambhir.

Prema njegovim rečima, da bi prepoznao različite korisnike i čuvao njihove podatke, toalet koristi otiske prstiju i, začudo, fotografije anusa.

“Znamo da deluje čudno, ali kako se ispostavilo, vaš analni otisak je jedinstven. Skeniranje se koristi se isključivo kao sistem prepoznavanja, kako bi se čuvali podaci o korisnicima”, objasnio je naučnik.

Toalet koji su osmislili naučnici prikuplja podatke o ljudskom otpadu i šalje informacije o njemu na sigurni server, za potrebe evidentiranja, piše Sputnjik.

Zatim pruža biohemijsku analizu uzoraka koji, prema ovom istraživanju, mogu otkriti do deset različitih vrsta bolesti, uključujući otkazivanje bubrega, rak bešike i razne infekcije.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Georgina je prije Ronalda bila čistačica, a život joj je obilježila strašna tragedija

Vanja A

Znate li koliko je veliko i teško srce plavog kita?

Vanja A

Pogledaj najavu za film “The Batman”

Vanja A

Ostavite komentar