11. Juna 2021.

Napravili novi flaster koji može da prati nivo alkohola i kofeina u isto vrijeme

Big Portal

Flaster koji se nosi na vratu za najbolje rezultate testiran je na brojnim subjektima koji su obavljali različite zadatke, poput vežbanja, konzumiranja obroka sa visokim sadržajem šećera i pijenja kofeinskog ili alkoholnog pića. Očitavanja su bila gotovo jednako precizna kao ona sa komercijalnih uređaja za nadzor.

Imati takav uređaj dostupan na tržištu nudi koristi kod mnogih pacijenata čija zdravstvena stanja zahtevaju istovremeno i kontinuirano praćenje više zdravstvenih pokazatelja, kao što su ljudi sa srčanim oboljenjima i dijabetesom, ili pacijenti na jedinicama intenzivne nege.

“Novina je u tome što uzimamo potpuno različite senzore i spajamo ih na jednoj maloj platformi maloj kao pečat”, rekao je koautor Džosef Vang. “Možemo da sakupimo toliko informacija pomoću ovog uređaja koji se može nositi i to na neinvazivan način, bez izazivanja neprijatnosti ili prekida u dnevnim aktivnostima.“

Flaster je tanak list rastezljivih polimera sa BP senzorom i dva hemijska senzora, jedan za laktat (biomarker fizičkog napora), kofein i alkohol u znoju i onaj koji meri nivo glukoze.

Krvni pritisak se nadgleda senzorom zavarenim na flaster provodljivim mastilom. Merenja se izvode primenom napona na pretvarače, koji šalju ultrazvučne talase koji se odbijaju od najbliže arterije i vraćaju eho signal preveden u očitanje BP.

Senzor za laktat, kofein i alkohol, odštampan na flasteru od provodljive boje, deluje oslobađanjem leka koji se zove pilokarpin u kožu i otkrivanjem hemijskih supstanci prisutnih u znoju izazvanom lekom.

I na kraju, senzor glukoze, takođe odštampan na flasteru, je elektroda koja donosi blage električne udare na kožu, stimulišući na taj način oslobađanje intersticijske tečnosti, i meri glukozu koja se u njoj nalazi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare