Napravili lažnu vakcinu, zaradili milione - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Napravili lažnu vakcinu, zaradili milione

Kineske vlasti su uhapsile vođu grupe koja je fiziološku otopinu i mineralnu vodu prodavala kao vakcinu protiv COVIDA-19.

Muškarac, koji je identifikovan samo kao Kong, prvo je detaljno istražio kako izgledaju prave ambalaže vakcina da bi zatim napravio više od 58.000 lažnih.

Serija tih lažnih vakcina je prošvercovana i u inostranstvo, ali nije poznato gdje je završila, piše BBC.

Kong je jedan od 70 osoba koje su u Kini uhapšene zbog sličnih kaznenih djela. Iako se većina lažnih vakcina pojavila na tržištu još krajem prošle godine, većina detalja o tim prevarama je objavljena tek ovog mjeseca.

Prema sudskoj presudi, Kong i njegovi saradnici su prodajom lažnih vakcina zaradili 18 miliona juana (oko 2.78 miliona američkih dolara). U vakcine su umjesto pravih doza stavljali fiziološku mješavinu ili mineralnu vodu. Fiziološka mješavina je sterilna mješavina soli i vode.

600 tih vakcina je u novembru prošle godine poslano u Hong Kong, a zatim u inostranstvo, dok su se neka znala prodavati u bolnicama po veoma visokim cijenama.

Kriminalci su takođe provodili vlastite ilegalne programe vakcinisanja u kojima su “seoski ljekari” vakcinisali lokalno stanovništvo lažnim vakcinama.

(Oslobođenje)

Danas objavljeno

Evropol obavijestio MUP Srbije: Kriminalna grupa namjerava atentat na Vučića!

M.

Vučićeva poruka: Nema povlaćenja! Pobijedićemo ih sve

M.

Kriminalcima smeta jaka Srbija na čelu sa Vučićem

M.

Ostavite komentar