Napravili bezvazdušne gume u "kućnoj radinosti", i nisu ispale tako loše - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Napravili bezvazdušne gume u “kućnoj radinosti”, i nisu ispale tako loše

Iako nije realno očekivati da bi neka ozbiljna kompanija započela razvoj bezvazdušnih guma na ovaj način, eksperiment je pokazao da i nije tako teško osmilsiti i konstruisati takvu vrstu “pneumatika”.

Očekuje se da će u narednih nekoliko godina Michelin bezvazdušne gume ući u serijsku proizvodnju. Kompanija ih već dugo razvija i testira, tačnije od 2005. Gume bez vazduha koriste fleksibilni sklop rebara koji podupire gazni sloj umesto vazduha pod pritiskom, pa se ne mogu probušiti.

Međutim, radovi na razvoju takvih guma kompanije Michelin još traju, a ovaj koncept već ima veliki broj obožavalaca. Toliko velikih da su i sami napravili gume bez vazduha i to koristeći kao osnovu felne od Forda Mondeo.

Zaljubljenici u koncept bezvazdušnih guma preradili su čelične felne ovog automobila. Konstrukcija, ključna za uspeh celokupne operacije, a koja je u fokusu istraživačkih i razvojnih centara velikih proizvođača, u ovom slučaju izrađena je od delova dve vrste PVC cevi.

Konstrukciju su obložili gaznim slojem skinutim sa obične gume, a za njihovo spajanje upotrebljeno je oko 300 matica i šrafova. Krupni plan pokazuje neke nedostatke ovog koncepta.

Tvorci ove “gume” pažljivo su pristupili testovima. Odabrali su Caterham Seven 270R, težak tek nešto više od pola tone, pa gume nisu morale podneti veliki napor.

Moglo bi se reći da se gume nisu raspale, ili barem ne u potpunosti. Izgubile su nekoliko šrafova, ali su preživele test na stazi, zabijanje eksera, rupe na kolovozu, pa čak i drift testove. Međutim, vozač i suvozač su tokom testa primetili da su gume prilično bučne, duplo glasnije od standardnih guma.

Iako nije realno očekivati da bi neka ozbiljna kompanija započela razvoj bezvazdušnih guma na ovaj način, eksperiment je pokazao da i nije tako teško osmilsiti i konstruisati takvu vrstu “pneumatika”.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Seul dobio prvi samovozeći autobus

Zeljka

Zenvo TSR-GT je danski hiperautomobil s 1.360 KS

Zeljka

Vozite na rezervi? Nemojte

Zeljka

Ostavite komentar