Naplata prihoda u aprilu pala za 155,8 miliona KM - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Naplata prihoda u aprilu pala za 155,8 miliona KM

U Bosni i Hercegovini je u aprilu zaustavljen trend rasta prihoda od indirektnih poreza zbog djelovanja korona virusa na ekonomiju BiH.

Po preliminarnom izvještaju Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u aprilu je bruto naplata prihoda pala za 155,8 miliona KM ili 23,4 posto.

Zbog smanjenih isplata povrata PDV-a, neto deficit naplate je ipak manji i iznosi 119,5 miliona KM, navodi se u izvještaju Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIOBiH.

Neto naplata je za 22,2 posto manja nego u aprilu 2019., a veliki pad naplate prihoda u aprilu anulirao je ostvareni suficit u naplati iz prvog kvartala 2020.

Kumulativna bruto naplata prihoda za četiri mjeseca 2020. manja je za 96,7 miliona KM u odnosu na naplatu u istom periodu 2019.

Istovremeno su isplate povrata bile manje za 41,8 miliona KM, što je ublažilo ukupne negativne rezultate kumulativne naplate, te je u konačnici neto naplata indirektnih poreza manja za 54,6 miliona KM, odnosno 2,7 posto.

Veliki pad prihoda u aprilu ostvaren je u najvećoj mjeri u naplati PDV-a (-28,2 miliona KM), te putarine (-13,2 miliona KM) i carina (- 12,9 miliona KM), dok je rast jedino zabilježen u naplati prihoda od akciza (+ 10,2 miliona KM), zahvaljujući većoj naplati akciza na duhanske prerađevine od 8,4 procenta.

Od tempa ublažavanja mjera zavisiće i tempo oporavka prihoda od indirektnih poreza u nastavku godine.

(Fena)

Danas objavljeno

Minsk će i 2023. plaćati ruski gas u rubljama

M.

Erdogan: U toku pripremni radovi za gasno čvorište

M.

Bajden dao “signal” Zelenskom: Vrijeme je za razgovor…

M.

Ostavite komentar